Opinie: USR-PLUS se leapădă din nou de Servicii

Lucian Mate, fost ofițer al Serviciului Român de Informații, a fost ales vicepreşedinte al filialei USR-PLUS Cluj-Napoca, în urma alegerilor din 26 iunie. Mate a fost anterior membru PLUS. Concret, el a intrat în PLUS încă de la început.

După ce jurnaliștii de la Adevărul au făcut această dezvăluire, Sergiu Hossu, fost şef al PLUS Cluj, în prezent șef al Cancelariei Prim-Ministrului, a reacționat prompt.

Vezi și USR-PLUS începe curățenia! Exclude din partid toți rezerviștii din SRI, SIPI, SIE și alte structuri

Statutul USR prevede că e interzisă adeziunea foştilor ofiţeri din serviciile de securitate naţională, fie că vorbim de SRI, SIPI, SIE şi altele. Această interdicţie apare în formularul de adeziune la USR.
Statutul PLUS prevede interdicţia doar în cazul foştilor ofiţeri sau colaboratori ai Securităţii. În Biroul naţional s-a discutat despre situaţia pesoanelor din USR PLUS care încalcă interdicţia din statutul USR. Concluzia a fost că această chestiune nu e negociabilă”, a afirmat Hossu, pentru Adevarul.ro.

Ce deducem din ce ne-a spus Hossu? Că, potrivit statutului PLUS, în partidul lui Dacian Cioloș puteau fi până acum foști ofițeri din serviciile secrete.

Dar să dăm puțin timpul înapoi. În ianuarie 2019, istoricul Marius Oprea dezvăluia că membrii fondatori ai PLUS sunt de la Casa de avocatură „Iordache&Partners”, fondată în 1992, de Alexandru Iordache – fost maior la Serviciul de anchete penale al Securității Municipiului București. Mai mult, spunea Oprea,<<secretarul general al partidului condus de Dacian Cioloș este Iordache Adrian Alexandru (”managing partner” la „Iordache Partners”) și fiul fostului nostru anchetator, ”maiorul Alexandru”>>, conform Podul.ro.

Cum reacționa Dacian Cioloș la acea vreme?

Eu nu văd aici o criză politică a noastră, ci văd o criză în societatea românească, în care se folosește un bau-bau scos de la naftalină din când în când, atunci când cineva are interesul.
Care e narativul pe care îl găsim în presă de câteva săptămâni? Că eu sau noi suntem ajutați de servicii secrete, că partidul acesta e al străinilor și așa mai departe. Acum s-a ajuns să se spună că partidul acesta a fost înființat cu ajutorul fostei Securități.
E cu atât mai trist cu cât lucrul acesta îl spune un om care chiar a studiat serios problema, iar eu nu pot decât să constat că el cade victimă exact acelora pe care a încercat să îi deconspire.
Eu n-am știut cine a înregistrat partidul decât târziu.
N-a fost o surpriză! Eu știam că sunt trei colegi − și nici nu mă interesa cine sunt − care, după o discuție în comunitatea tematică „Justiție” din Platforma România 100, au decis să inițieze acest demers.
De aici până la a spune că acest proiect a fost inițiat de fosta Securitate e cale lungă. Sigur, putem să ne reproșăm că am fost naivi. Ni se reproșează că n-am verificat oamenii.
Păi, n-aveam de ce să-i verificăm, pentru că, așa cum am spus, sunt oameni respectabili, care lucrau în comunitatea tematică „Justiție” din cadrul Platformei România 100­”, spunea Cioloș, într-un interviu acordat PressOne.

Iar acum ce vedem? Că „Bau-Baul” era cât se poate de real, că în PLUS existau foști lucrători din „SRI, SIPI, SIE și altele” – citându-l pe Hossu – și că, gata!, odată cu instalarea noii conduceri se va curăța formațiunea de foști angajați din Serviciile Secrete.

Dar să fie atât de imaculat noul USR-PLUS? Să ne amintim care a fost propunerea USR-PLUS pentru funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne: Irina Alexe, polițișta pensionată la 42 de ani.

După cum am dezvăluit în luna ianuarie a acestui an, soțul Irinei Alexe este ofițer în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă din MAI, urmașa fostei unități „Doi și-un sfert” – serviciul secret de informații al Ministerului de Interne. Aici mai amintim că Alexe a fost secretar de stat și în Guvernul Cioloș.

Vezi și EXCLUSIV Securitatea 2.0! Propunerea USR-PLUS pentru șefia MAI împarte casa cu ‘Doi și-un sfert’!

Acum nu ne rămâne decât să așteptăm. Ce să așteptăm? Să se ducă la bun sfârșit „Marea Curățenie” din USR-PLUS? Nicidecum! Să așteptăm următorul moment în care USR-PLUS se va lepăda de Servicii.

Eugen DINU

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare