sursa foto:  nordnews.md

Opozantă din Belarus: ‘O armă nucleară poate fi lansată de pe teritoriul Belarus. Ar fi o catastrofă’

O opozantă a regimului Lukașenko, care trăiește în exil, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă lansare a unei arme nucleare de pe teritoriul Belarusului.

Este vorba despre Svetlana Tihanovskaia. Miercuri, aceasta l-a avertizat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că angajarea armatei sale în susţinerea Rusiei în Ucraina ar fi echivalentă cu o „sinucidere politică” şi a spus că se teme de o utilizare a armei nucleare de pe teritoriul ţării sale, relatează AFP, conform Agerpres.

Într-un interviu pentru AFP, Svetlana Tihanovskaia a calificat „referendumurile” de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate drept „simulacre” menite să prezinte ruşilor o victorie, deşi de fapt „blitzkrieg-ul Kremlinului a eşuat”.

Toată lumea a văzut că armata Kremlinului nu era atât de puternică pe cât se spunea, regele este gol, nicio ţară normală nu ar recunoaşte aceste voturi”, a estimat fosta candidata la preşedinţia Belarus pe marginea congresului Partidului Laburist britanic de la Liverpool, în nord-vestul Angliei.

În contextul în care Vladimir Putin a decretat o mobilizare militară, Svetlana Tihanovskaia a estimat că, chiar dacă Lukaşenko decide să trimită trupe, „belaruşii ar dezerta (…)” pentru că ei simt „o apropiere” cu Ucraina.

„Însă dacă decide participarea armatei noastre, asta ar fi echivalent cu o sinucidere politică pentru el”, a declarat ea.

„Chiar cei care susţin regimul şi aliaţii lui Lukaşenko se opun războiului în Ucraina”, a dat ea asigurări.

Kremlinul este principalul aliat al regimului Lukaşenko, la putere din 1994 şi care şi-a pus la dispoziţie teritoriul armatei ruse pentru a permite ofensiva militară împotriva Ucrainei.

Svetlana Tihanovkaia se declară acum îngrijorată că „o armă nucleară poate fi lansată de pe teritoriul Belarus”, opţiune permisă de un „pretins referendum” de anul trecut. „Ar fi o catastrofă”, a afirmat ea.

Opozanta trăieşte în exil în Lituania după alegerile prezidenţiale din Belarus din august 2020. Ea a revendicat victoria la finalul acestui scrutin în care l-a înfruntat pe Aleksandr Lukaşenko, care a câştigat alegerile potrivit rezultatelor oficiale, declanşând un val de proteste la scară naţională.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare