sursa foto:  stiridinbucovina.ro

Pandemia de Covid-19 a adus încasări de miliarde laboratoarelor de analize. Vezi cine a dat lovitura în România

Prețurile laboratoarelor de analize medicale au crescut de cinci ori mai mult, comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei. Testările pentru depistarea Covid-19 au generat încasări de ordinul miliardelor de lei. 

 

Statul are o capacitate limitată față de privat şi, în plus pot fi testaţi doar, cei care sunt incluşi, în protocol ori, care prezintă simptome specifice. Aşa că toţi românii care au să-şi facă un test PCR preventiv au dat bani.

Intră aici şi marile companii, care vor să se asigure că au angajaţii în afară oricărui pericol.

O singură clinică privată poate să recolteze zilnic peste 4.000 de probe pentru teste PCR. În tot acest timp, la stat, la Institutul Cantacuzino, de pildă, se fac cel mult o mie. Chiar dacă analiza se poate efectua şi în spitale, la ANSVSA ori la Institutul de Sănătate publică, statul tot nu reuşeşte să atingă capacitatea privatului, care a simţit că acesta este cea mai bună afacere în pandemie.

În Bucureşti, sunt cele mai multe laboratoare private.

Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti: “Dacă în luna noiembrie aveam o capacitate de testare, în jur de 17.000 teste pe zi. În momentul de față avem în jur de 53 de laboratoare, care au o capacitate de 23.000 de teste pe care putem să le realizăm pe zi. 31 sunt laboratoare private şi 22 vorbim despre laboratoare de stat.”

Aşa se explică de ce testările PCR de la privat au crescut considerabil cifrele de afaceri ale compaiilor de profil. Dacă înaintea pandemiei abia depăşeau 500 de milioane de lei pe an, acum ajung la 2,5 miliarde de lei.

Adrian Negrescu, consultant finaciar: ″În 2021 este posibil să trecem de graniţa de 3 miliarde. Ceea ce situează piaţa serviciilor de analize medicale printre câştigătorii detaşaţi ai acestei perioade de criză.”

Dintre cele peste 7 milioane de teste făcute până acum, o parte s-au realizat gratuit, în spitale sau în cadrul unor anchete epidemiologice. Însă cei care au vrut să-şi facă un test preventiv pentru că suspectau o posibilă infectare sau aveau nevoie de o dovadă că să poată să părăsească ţara au mers la privat, pe bani. În clinici sau în centrele de tip drive-in, de lângă mall-uri.

Mihai Lala, managerul unei clinici private de tip drive-in: “Un procent de 20% dintre persoane se testează în scopuri turistice, undeva în jur de 50% preventiv, iar restul pe logică de simptomatologie.”

Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti: “Având în vedere că încep vacanţele şi aceste testări sunt cerute de celelate țări, cu siguranţă o să urmeze o perioadă de cresetere a acestor teste. Şi nu cred că o să fim surprinşi să despistam destul de multe cazuri la cei care vor să plece în afară.”

Cei din mediul privat şi-au adaptat de pe acum metodele de lucru.

Andreea Onicioiu, director general laborator privat de analize: ″Dacă la începutul pandemiei foloseam aparate care aveau o durată de execuţie a testului de 9 ore, de până la 9 ore, în momentul de fată avem aparate performante şi am redus semnificativ durata de execuţie, chiar până la 6 ore.″⁣

Din ianuarie şi testele rapide sunt raportate. Iar numărul lor continuă să crească. Numai luna trecută au fost făcute aproape 60.000 de teste rapide. Unul singur costă aproximativ 100 de lei, în timp ce un test PCR costa în jur de 300 de lei, conform stirileprotv.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare