sursa foto:  digitaltrends.com

Pandemia de COVID-19 a scumpit locuințele. Vor ține românii cont de sfatul lui Elon Musk: ‘Nu băgați banii în proprietăți!’?

În ciuda crizei economice iscate de pandemiei noului coronavirus SARS-CoV-2, în primele 11 luni din 2020 s-au vândut peste 7.800 de imobile, în Capitală. Cei mai mulți români cumpără locuințe pentru a le închiria. În marile orașe din țară au fost creșteri variate, de la plus 0,8%, față de începutul anului, până la 7,5%.

 

„Nu băgați banii în proprietăți!”, zice Elon Musk. Proprietarul Tesla a promis ca-și va vinde toate casele și se ține de cuvânt. Și-a vândut trei proprietăți din Los Angeles înainte de Crăciun. Romanii fac pe dos: Visul investitorului român este să cumpere un apartament și să-l dea la închiriat.

Musk, a devenit cel mai bogat om al lumii, după ce l-a întrecut Jeff Bezos, șeful Amazon, care are o avere de 170 de miliarde de dolari și deține imobiliare în valoare de 100 de milioane de euro.

La noi, 96% dintre români sunt proprietari. Avem cel mai ridicat procent de proprietari de case din UE. Cei mai multi chiriasi sunt în Germania- doar 51% dintre locuitori sunt proprietari.

Cumpărăm, în medie, câte 45 – 50 .000 de case, terenuri și apartamente în fiecare lună, arată datele Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară, instituția care inventariază toate imobilele de pe teritoriul țării.

Cele mai multe s-au vândut, în medie, în primele 11 luni din 2020, în București – peste 8.700 de imobile, Ilfov- 4.400 și Cluj – 2.800, iar cele mai puține – doar 200 – în Olt. Statistica vânzărilor de imobile urmează trendul economiei: în județele puternice, cu mulți investitori și angajați cu salarii mai mari, se fac mai multe investiții în imobile decât în județe sărace precum Teleorman, Covasna sau Olt.

Cumpărăm case și pentru investiții. „Îmi iau un apartament pe care îl dau în chirie și se plătește singur, iar eu rămân la final cu imobilul” – aceasta este viziunea de business a românilor care au ceva venituri suplimentare.
Între 30% și 50% dintre apartamente sunt cumpărate ca investiție, pentru a fi date în chirie.

Randamentul investiției într-un apartament dat spre închiriere este undeva între 5 și 7% pe an. Randamente mai bune sunt la investițiile în acțiuni, de exemplu. Cine a investit în fonduri de acțiuni la Bursa de la București au avut randamente de până la 17% în ultimul an.

Un randament similiar l-a adus și investiția în aur, având în vedere că prețul mediu al unui gram de aur a crescut cu 17% în ultimul an, până la 239 de lei/ gram. Există însă și alte explicații care stau la baza acestui fenomen. Adrian Asoltanie, tranier și antreprenor în domeniul educației financiare, a explicat, la Aleph News, cum stau lucrurile.

Toată lumea întreabă cum stăm cu imobiliarele. Când pică piața? Daca pică piața? Pentru români, e o opțiune bună să investească în imobilizare. Ei merg pe extreme: fie merg pe depozite bancare, fie cumpără cryptomonede, investiții care sunt mai degrabă speculative.

Imobiliarele pot fi investiții pentru români pentru că aceasta este o economisire forțată, pentru că puțini au disciplina să pună deoparte 500 de lei, 1,000 de lei. O rată la o proprietate te obligă să faci lucrul acesta”, a spus Adrian Asoltanie.

Banii din chirii generează chasflow, spune Adrian Asoltanie, care arată, însă, ca imobiliarele au și dezavanataje.

Problema apare când nu se găsesc chiriași sau sunt presanți pe scăderea chiriei”, a mai spus el.

Există regulă de bază: investiția voastră să nu depășească veniturile voastre pe următorii patru ani”, a conchis Adrian Asoltanie, conform AlepnNews.ro.

Metrul pătrat avea anul trecut un preț mediu de cerere de 1.371 de euro, arată un studiu imobiliare.ro. Cu toată pandemia, cu blocajul ofertei apărut la un moment dat, piața a continuat să crească, chiar dacă într-un ritm ceva mai redus comparativ cu anii anteriori.

Citește și:

Veste importantă pentru mii de români! Ce trebuie să îndepliniți pentru a ieși la pensie anul acesta

Mare atenție! Toți românii sunt vizați de această lege: Cine nu o respectă, se poate alege cu o amendă de până la 30.000 de lei

Schimbări importante! Mii de români sunt vizați

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare