sursa foto:  tv8.md

Patriarhul Kirill, susținător al invaziei Rusiei în Ucraina, a lucrat pentru KGB, sub numele de cod Mihailov! Vladimir Putin e fost ofițer KGB

Patriarhul Kirill al Rusiei, un susținător al lui Vladimir Putin și al invaziei în Ucraina, a lucrat pentru KGB. Trebuie amintit faptul Vladimir Putin, actualul președinte al Federației Ruse a fost ofițer KGB.

Kirill a avut numele de cod „Mihailov”, relatează presa elvețiană.

Kirill a lucrat în beneficiul serviciilor de informaţii ruseşti în cursul unui sejur în Elveţia în anii’ 70 ai secolului trecut, dezvăluie două publicaţii elveţiene, citând arhive declasificate, potrivit AFP și Agerpres.

Potrivit publicaţiilor Le Matin Dimanche şi Sonntagszeitung, fişa întocmită de poliţia federală pe numele celui care astăzi este liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe ruse „confirmă că ‘monseniorul Kirill’, aşa cum este numit în acest document, face parte din KGB”, serviciul de informaţii externe al Uniunii Sovietice, în acea perioadă. De fapt, doar Directoratul 1 al KGB era însărcinat cu „afacerile externe” de spionaj în perioada URSS.

Cele două media au putut consulta fişa respectivă la arhivele federale elveţiene.

La începutul anilor ’70, patriarhul – care susţine în prezent cu fervoarea invazia Rusiei în Ucraina- trăia la Geneva unde reprezenta oficial Patriarhia Moscovei pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor (COE).

Misiunea lui Kirill, cu numele de cod ‘Mihailov’, era de a influenţa acest consiliu, infiltrat de KGB în anii ’70 şi ’80.

Obiectivul sovieticilor era atunci de a face instituţia din Geneva să denunţe SUA şi pe aliaţii lor şi să modereze criticile împotriva lipsei de libertate religioasă în URSS, amintesc publicaţiile citate, care subliniază că Biserica rusă „refuză să facă orice comentariu despre activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva”.

La rândul său, Consiliul Ecumenic al Bisericilor a indicat că „nu are informaţii” cu privire la acest subiect. Le Matin Dimanche l-a intervievat pe nepotul patriarhului, Mihail Gundiaev, care i-a succedat în calitate de reprezentant al Patriarhiei Moscovei la Geneva, iar acesta a afirmat că unchiul său „nu era agent, chiar dacă era supus ‘controlului strict’ al KGB”.

Iar aceasta „nu a afectat sinceritatea angajamentului său în activitatea ecumenică pe lângă alte biserici”, subliniază el pentru publicaţia citată.

El a mai relatat că patriarhul Kirill apreciază în mod deosebit Elveţia.

Patriarhul Kirill „a călătorit de cel puţin 43 de ori în Elveţia”, potrivit ziarului, care adaugă că, „pe lângă pasiunea sa pentru schi – în 2007, el şi-ar fi fracturat un picior pe o pistă elveţiană – diplomaţia religioasă, spionajul sau finanţele nu au încetat să-l readucă pe Kirill I în Alpi sau pe malul Lemanului”.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare