sursa foto:  revista22.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu: ‘Vladimir Putin este într-o înfundătură. Nu poate să iasă din acest război altfel decât înfrânt așa că merge înainte cu amenințarea nucleară’

Politologul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice (SNSPA), a vorbit despre actuala situație a războiului ruso-ucrainean.

 

Cât de departe vor merge rușii în încercarea de a escalada conflictul?

„A fost vorba despre o acțiune de sabotaj în încercarea de a escalada conflictul în Europa și de a rupe toate legăturile care mai existau între Rusia și Europa. Nu știu dacă e o decizie a grupului de la Kremlin sau este o decizie a unor militariști, dar cert este că asta pare să fie și asta indică majoritatea surselor. Eu cred că ceea ce au încercat a fost să rupă relațiile cu Uniunea Europeană, cu Europa.”   

 

Cristian Pârvulescu consideră că rușii vor merge cât de departe se poate în încercarea de a escalada conflictul, de a transmite semnale de amenințare.

 

 „Vladimir Putin este într-o înfundătură. Nu prea are alternative, nu poate să iasă din acest război altfel decât înfrânt așa că merge înainte cu amenințarea nucleară, cu amenințarea și șantajul energetic în speranța că în final occidentali vor abandona Ucraina și vor accepta o conferință de pace în termenii Rusiei.”

 

Politologul a argumentat că Rusia transmite un mesaj clar: țara își dorește extinderea războiului cu orice preț, în speranța că Rusia va câștiga.

 

„Transmite un avertisment NATO SUA în legătură cu cablurile submarine, spunând „Avem capacitatea să distrugem oricând cablurile submarine de transmisie de date”. Altă ipoteză este aceea că pur și simplu încearcă cu disperare să îi sperie pe europeni, să creeze o stare de isterie la nivelul opiniei publice.”

Imediat după anunțul de mobilizare al lui Putin, numeroși ruși au părăsit țara. Cristian Pîrvulescu a explicat că aceștia pleacă deoarece știu că un război ca acesta este un război nemilos și ei nu sunt dispuși să își dea viața pentru propaganda lui Putin.

 „Noi nu știm exact câți au fost mobilizați. Știm ce ne-a spus ministrul Șoibu, că sunt 300 de mii, dar rușii cred că sunt mai mulți, de aceea încearcă să fugă din țară, de aceea sunt câteva sute de mii de bărbați ruși care au părăsit teritoriul Rusiei în ultima săptămână. O fac pentru că nu cred în cifra de 300 de mii, cred că este vorba de o mobilizare mai mare de un milion, deci Vladimir Putin este pregătit să continue războiul.”, conform euronews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare