Politologul Remus Ștefureac: ‘Încrederea în UE a oscilat puțin. E pratic de 10 ori mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în Rusia’

Românii au mai multă încredere în Uniunea Europeană și în instituțiile europene decât în instituțiile naționale, a precizat directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac.

Politologul a subliniat că ratarea aderării la Spațiul Schengen a afectat, totuși, acest capital de încredere de care se bucură UE în România, dar în mod nedrept, pentru că toate instituțiile europene și toate statele membre UE, cu excepția Austriei, au susținut aderarea noastră la spațiul de liberă circulație. Ștefureac pune această scădere de încredere în seama „dezinformărilor” care au apărut în spațiul public imediat după decizia nefavorabilă a Vienei.

”În primele luni de după declanșarea atacului Rusiei, am constatat o creștere destul de puternică a încrederii românilor în NATO și în Uniunea Europeană. Spre finalul anului trecut, încrederea în NATO s-a menținut și se menține și acum la cote ridicate, încrederea în Uniunea Europeană a mai scăzut puțin pe fondul problemelor economice care, sigur, afectează întreaga Uniune Europeană, de aici o scădere a încrederii nu doar în instituțiile naționale, ci și în instituțiile europene care cumva interacționează cu viața economică, cu viața socială.

De asemenea, poate o chestiune particulară la noi, dar sunt convins că va fi doar temporară, subiectul Shengen a afectat puțin încrederea în Uniunea Europeană – haideți să spunem, pe nedrept -, pentru că Uniunea Europeană, instituțiile europene, toate cele 26 de țări, cu excepția Austriei, au sprijinit aderarea României la spațiul Shengen.

Inevitabil, am văzut multă dezinformare și o campanie de demonizare a Uniunii Europene și rostogolirea acestui narativ de tipul <<Uniunea Europeană nu ne vrea în spațiul Shengen>>, <<românii sunt tratați ca cetățeni de rangul 2>>.

În realitate, încrederea în Uniunea Europeană a oscilat puțin, a crescut, apoi a mai scăzut puțin, dar vorbim totuși de cifre de peste 45% încredere multă și foarte multă, comparativ cu ce vorbim despre Rusia, 4-7%. E practic de 10 ori mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în Rusia”, a declarat Remus Ștefureac, conform psnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare