sursa foto:  digi24.ro

Polonia ‘amenință’ Comisia Europeană! Blocarea banilor din PNRR încinge spiritele în familia europeană

Ministrul adjunct de Externe polonez, Marcin Przydacz, a transmis că Polonia intenționează să depună la Curtea Uniunii Europene o plângere împotriva Comisiei Europene dacă aceasta va continua să blocheze fondurile din PNRR destinate țării sale, scrie dcnews.ro

 

 

 

Potrivit Euractiv, ministrul adjunct de Externe, Marcin Przydacz a spus că Polonia va implementa investițiile și reformele prezentate în planul de redresare a țării sale. Guvernul va trimite Comisiei facturile pentru acele investiții, iar în cazul în care executivul UE încă refuză să emită plăți, guvernul va aduce cazul în fața Curții de Justiție a UE.

”Avocații noștri lucrează la asta. Dacă ei consideră că o plângere la Curte este legitimă, o vom depune”, a anunțat viceministrul.

Întrebat dacă Polonia are în vedere să se retragă din Programul de Recuperare și Reziliență și să renunțe la bani, el a răspuns că guvernul este acum concentrat pe obținerea plăților, dar toate opțiunile rămân pe masă, inclusiv renunțarea la fondurile UE de recuperare.

Cu toate acestea, Przydacz este optimist crede că fondurile destinate Poloniei vor fi emise în cele din urmă.

În cazul în care partidul Lege și Justiție (PiS) câștigă alegerile parlamentare de anul viitor și guvernează al treilea mandat la rând, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ”își va pierde interesul de a se amesteca în politica poloneză”, a spus el.

Comisia Europeană a aprobat în mai planul de redresare polonez, care este o condiție prealabilă pentru ca toate țările UE să primească fondurile de Recuperare și Reziliență, dar continuă să rețină lansarea primei tranșe din cauza preocupărilor legate de independența justiției din țară.

Comisia este ”un gardian al tratatelor UE” și deține instrumentele sale pentru a le proteja, a declarat von der Leyen la Universitatea Princeton din SUA săptămâna trecută. ”Problema este că UE este convinsă că nu mai există independență judiciară în Polonia”, a adăugat ea, conform dcnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare