sursa foto:  evz.ro

Președintele foștilor deținuți politic spune marele adevăr: Procurorii, ofițerii de Securitate, activiștii de partid sunt acum revoluționari cu rol determinant!

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), Octav Bjoza, a declarat, pentru Bugetul.ro, că procurorii comuniști, ofițerii de Securitate, activiștii de partid sunt acum revoluționari cu rol determinant.

„Eu vorbesc din interiorul revoluționarilor – toată presa brașoveană a scris „Octav Bjoza este primul brașovean care a pătruns în sediul Securității, în 22 decembrie ’89, la ora 12:45. În caietele Revoluției, mă găsiți cred că la numărul 3-4, pe la pagina 113. Le-am dat voie să scrie cu o condiție: să precizeze că nu am solicitat niciun drept. Și constat cu tristețe că astăzi sunt revoluționari cu rol determinant cei împotriva cărora am ieșit noi în stradă – procurori, ofițeri de Securitate, de Miliție, de MApN, directori, activiști de partid. Incredibil!”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Octav Bjoza.

Vezi și EXCLUSIV Majorare de 75%. Guvernul Dăncilă a ‘umblat’ la indemnizațiile foștilor deținuți politic

Radu Gyr trebuie să-și aibă locul care i se cuvine în istoria literaturii române

Președintele AFDPR a afirmat, pentru Bugetul.ro, că istoria trebuie adjucată așa cum a fost și că de la toate regimurile politice trebuie luat ceea ce au avut.

Totodată, Octav Bjoza a precizat că poetul Radu Gyr „trebuie să-și aibă locul care i se cuvine în istoria literaturii române și nu dat jos de pe pereți”.

„Istoria trebuie adjudecată așa cum a fost. Trebuie să avem tăria noi, românii, să luăm de la toți ceea ce au avut bun, inclusiv de la comuniști, de la legionari, de la cine o fi, fasciști, cine naiba s-au mai perindat. Poate au avut și ceva bun. Dacă n-au avut bun și au avut doar ceva rău, să fie dezbătut cu curaj, să nu se mai întâmple, dar nu vii și-mi dai jos dintr-o expoziție portretul lui Radu Gyr, pentru că a făcut parte în tinerețea lui din Mișcarea Legionară, el fiind poetul suferinței Neamului Românesc. N-a ucis pe nimeni. Poetul temnițelor și lagărelor comuniste, el trebuie să-și aibă locul care i se cuvine în istoria literaturii române și nu dat jos de pe pereți.

Eu am învățat la Șaguna, în Brașov, o istorie falsă scrisă de unul Mihail Roller”, ne-a mai spus Octav Bjoza.

În ceea ce privește colaborarea filosofului Mihai Șora cu Ministerul de Externe condus de Ana Pauker, Bjoza a declarat că nu cunoaște date despre Șora, astfel că nu se poate pronunța.

„Nu mă pot pronunța, pentru că nu cunosc trecutul respectivei persoane. Dacă este așa cum semnalează presa, sigur că nu putem agrea”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Octav Bjoza.

Vezi și EXCLUSIV Cel mai negru scenariu pentru Tăriceanu: Ar putea fi ‘devorat’ de DNA! Undă verde din partea liberalilor

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare