sursa foto:  romania-insider.com

Preşedintele Klaus Iohannis, un nou anunţ despre criza generată de Covid-19

Şeful statului salută desfăşurarea, în aceste zile a unui eveniment de tradiţie pentru politica externă a României – Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române ,care pentru prima dată in istorie ,aeastă reuniune este organizată exclusiv în format digital,cauya fiind generată de criza pandemică.

Această criză a produs multiple consecinţe în plan intern şi internaţional, care trebuie analizate cu atenţie. Este, prin urmare, salutar faptul că ediţia din acest an a Reuniunii Diplomaţiei Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relaţiilor internaţionale şi modalităţilor în care diplomaţia română va răspunde acestui nou context”, a transmis Klaus IOhannis.

Şeful statului apreciază că, ”diplomaţia va avea, în urma acestei crize, şi unele faţete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaţilor şi a consulilor, dar şi a factorilor decidenţi, un plus de atenţie spre anticipare, de inventivitate, dar şi de flexibilitate”.

În acelaşi timp, subliniez faptul că, inclusiv în condiţiile deosebite din acest an, diplomaţia română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naţionale în conformitate cu priorităţile strategice ale politicii externe a României – care, în ciuda evoluţiilor amintite ale relaţiilor internaţionale, rămân aceleaşi. Astfel, şi în acest an, politica noastră externă s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esenţiale ale creşterii rolului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, precum şi pe consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esenţiale rămân extrem de importante şi este important ca diplomaţia română să lucreze în continuare la aprofundarea lor”, a mai afirmat preşedintele.

Iohannis apreciază ”modul în care diplomaţii români s-au angajat de la bun început în această misiune şi contribuţia adusă de ei”.

Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanţii de la misiunile din exterior, precum şi prin cei din ţară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor români în interiorul Uniunii Europene. spre şi dinspre ţară, precum şi pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esenţiale economiei româneşti şi de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenţei consulare necesare protejării drepturilor cetăţenilor, mai ales în aceste vremuri de criză.

Adesea, condiţiile în care a acţionat diplomaţia română au fost foarte dificile şi au presupus riscuri personale asumate şi, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României, a mai afirmat preşedintele.

Acesta şi-a exprimat încrederea ”în acţiunile diplomaţiei române, care contribuie în mod esenţial la promovarea intereselor României”.

”Aştept revederea cu şefii de misiuni în format tradiţional, atunci când actualele condiţii o vor permite, şi doresc succes în desfăşurarea actualei Reuniuni a Diplomaţiei Române, precum şi dezbateri cât mai fructuoase şi utile”, a încheiat preşedintele.

Invitaţii din acest an sunt ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Regatului Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, ministrul afacerilor externe al Regatului Spaniei, Arancha González Laya, şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Citeste si:

SURSE Orice pentru a duce la bun sfârșit marea reorganizare! Marcel Vela ‘scoate din joc’ sindicaliștii din Poliția Română

Un renumit medic atrage atenția cu privire la deschiderea școlilor: ‘Trebuie aerisite clasele. Copiii reprezintă o minoritate de cazuri severe care ajung spitalizate’

Un fost ministru vrea să-i lase ‘moștenire’ fiului instituția pe care o conduce. Prin ce metodă a intrat în sistem

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare