sursa foto:  presidency.ro

Prevedere importantă! Nu pot beneficia de amânare la plata ratelor acești români

Proiectul de Ordonanță de Urgență care va fi discutat azi în ședința de guvern de la ora 17.00 privind amânarea plății ratelor la creditele bancare prevede că de această amânare doar persoanele fizice ”ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus”, au declarat surse politice.

O prevedere importantă arată că nu pot beneficia de amânare la plata ratelor clienții care au restanțe la credite la data instituirii stării de urgență în Romania.

În ceea ce privește IMM-urile, pot beneficia de această facilitate doar cele care și-au încetat activitatea fie din cauza interdicțiilor exprese ale guvernului, fie din cauza efectelor epidemiei și nu au capacitatea de a plăti salariile.

Toți solicitanții trebuie să depună o cerere la banca la care au creditele, iar banca va lua decizia.

Cum se va decide dacă un solicitant are într-adevăr veniturile ”afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus”? Proiectul de OUG  arată că Ministerul Finanțelor trebuie să adopte norme de aplicare pentru această prevedere.

Clienții pot cere amânarea plății ratelor printr-o scrisoare sau prin email trimise cel mai târziu până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României. Debitorii pot cere suspendarea obligației de plată a ratelor pe perioada cuprinse între 1 și 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.

 

Formularea din proiectul de OUG :

Art.2. (1) Prin derogare de la OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentand rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni dar nu mai mult de 31.12.2020.
—-
(6) Măsura prevăzută la alin. (1) se acordă doar debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19, potrivit g4media.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare