kovesi

sursa foto:  radioresita.ro

Procurorii ar putea primi o lovitură pe cinste! De ce ar putea să aibă nevoie pentru a primi informații de la bănci

Procurorii ar putea primi o lovitură pe cinste! Actuala situație s-ar putea schimba total, dacă va intra în vigoare acest proiect de lege.

Potrivit propunerilor legislative făcute recent de o comisie specială din Parlament, procurorii ar putea avea din nou nevoie de aprobarea judecătorului pentru a obține de la bănci datele financiare ale unor persoane.

Situația aceasta nu ar fi o noutate în legislația penală, pentru că cerințe similare au mai existat acum câțiva ani în legea procedurală. În mai 2016, Codul de procedură penală a fost modificat, prin ordonanță de urgență, astfel încât să se dea procurorilor posibilitatea de a cere informații de la bănci despre datele financiare ale unei persoane, fără să mai fie nevoie de aprobarea judecătorului de drepturi și libertăți, scrie avocatnet.ro.

Acum însă, aleșii ar putea readuce lucrurile în situația de până în mai 2016. Conform sursei citate, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală urmează să fie dezbătut în Camerele parlamentare și supus votului, iar dacă va fi adoptat în această formă, va avea nevoie și de promulgarea de către șeful statului pentru a se aplica, însă nu mai înainte ca proiectul să se publice în Monitorul Oficial.

„Procurorul poate solicita, cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de drepturi și libertăți, unei instituții de credit sau oricărei alte instituții care deține date privind situația financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existența și conținutul conturilor și a altor situații financiare în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârșirea unei infracțiuni și există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe”, este modificarea propusă în proiect.

Astfel, procurorul nu va mai putea să ceară informații de la bănci fără să întrebe, în prealabil, judecătorul și fără să obțină aprobarea sa.

De asemenea, în respectiva propunere de act normativ mai scrie că solicitarea procurorului ar trebui să cuprindă: datele de identificare ale celor pentru care se solicită datele financiare și indicarea infracțiunilor pentru care există indicii temeinice că ar fi fost comise de fiecare persoană în parte.

Vezi și Ochii și urechile lui Liviu Dragnea! Detalii incendiare despre “supervizorul” Vioricăi Dăncilă

Digi pregătește o nouă lovitură! Gigantul pe care vrea să-l creeze RCS&RDS

Un senator PSD propune o nouă zi de sărbătoare: Ce s-ar putea sărbători pe 25 septembrie

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare