sursa foto:  digi24.ro

Profesorul Mircea Coșea îi avertizează pe românii care vor să plece la muncă în străinătate: ‘Multe țări europene vor intra într-o situație economică dificilă. S-ar putea să fie o schimbare din lac în puț’

Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, trage un semnal de alarmă pentru cei care vor să plece la muncă în străinătate: ”chimbarea este imprevizibilă la nivelul economiei și politicii europene încât s-ar putea să fie o schimbare din lac în puț”.

 

Economistul este de părere că investițiile mari ar trebui amânate cel puțin până la mijlocul anului viitor, mai exact achiziția de case, de automobile.

România nu are capacitatea de a investi pe piața de capital, adică la bursă, nu are tradiția investiției în lucruri stabile cum sunt obiectele de artă, deci noi nu putem să urmăm exemplul Marii Britanii sau al Franței care acum manifestă o creștere importantă în obiecte de artă, la noi nu este încă foarte important, așa încât e mai bine ca românii să fie foarte, foarte prudenți”, atenționează expertul.

Mircea Coșea spune că are, în continuare, încredere în băncile românești, în special în Banca Națională, și sfătuiește populația să-și țină banii la bancă: „Acolo va exista și o creștere a dobânzilor la depozit, nu va acoperi inflația dar oricum este o sumă mai importantă”.

Pe de altă parte, atrage atenția ca – în aceste momente – să nu se investească în monedă virtuală, care începe să fie nesigură și foarte riscantă, ca urmare a fluctuației pe plan internațional a tuturor factorilor de interes cum ar fi produsele bancare, valută, relația între valute.

Un moment neprielnic pentru un job în străinătate

Totodată, Mircea Coșea recomandă tinerilor sau persoanelor care vor să părăsească țara și să lucreze în altă parte să nu facă acest pas acum, pentru că locurile de muncă din Europa își vor schimba importanța în foarte scurt timp.

Multe țări europene vor intra într-o situație economică dificilă și aș mai adăuga presiunea politică pentru că această venire în forță a suveranismului în anumite țări, iată exemplul Italiei, nu va fi prielnică vieții emigranților. Astfel, în viitorul an, cred că migrația forței de muncă, în principal a celei foarte calificate, se va reorienta, nu spre Europa, ci spre Statele Unite ale Americii. Și aici sunt lucruri în schimbare. Cei care vor să plece ar fi bine să mai aștepte puțin, să se mai gândească ce fac pentru că schimbarea este imprevizibilă la nivelul economiei și politicii europene încât s-ar putea să fie o schimbare din lac în puț”, conchide economistul, conform psnews.ro.

Vezi și:

Mircea Coșea: ‘Traficul intens în România cu mărfuri ucrainene, cu număr foarte mare de camioane, deteriorează șoselele românești și așa aflate într-un stadiu critic, iar aici ar fi trebuit un sprijin imediat al UE’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare