sursa foto:  ziarulromanesc.net

Profesorul Valentin Naumescu, despre amenințările rușilor cu arma nucleară: ‘Este dorința lui Putin de a arăta că Rusia nu se va opri din acest război până nu va obține teritoriile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie’

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit despre amenințările lui Vladimir Putin cu armele nucleare.

 

Toți cetățenii care vor fi mobilizați vor avea statut de forță armată deplină. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați”, a spus public în primul mesaj adresat națiunii ruse după începerea începerea războiului, pe 24 februarie.

Profesorul Valentin Naumescu spune că Putin și-a direcționat mesajul către poporul rus în căutare de credibilitate și susținere a războiului pe care îl duce în Ucraina.

Putin a dat încă o dată semnalul că nu îl interesează sancțiunile Occidentului și că acestea nu îl pot determina să se oprească.

Occidentul nu a amenințat niciodată Rusia, mai atrage atenția analistul de politică externă.

Valentin Naumescu nu crede că Putin va recurge la arma nucleară. „Este în continuare strategia șantajului la care Putin recurge, a creșterii presiunii asupra opiniei publice. Este dorința lui Putin de a arăta că Rusia nu se va opri din acest război până nu va obține teritoriile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

„Trebuie înteles că mobilizarea va fi totală în regiunile ocupate de armata rusă și aici trebuie să ne gândim la situația extrem de periculoasă în care se vor afla practic bărbații ucraineni aflați în aceste regiuni. Ei vor trebui să lupte pentru armata rusă conform noii legi – bineînțeles după referendumuri, nu avem nicio surpriză că referendumurile vor fi aprobate -, iar dacă nu o vor face vor fi considerați dezertori și vor risca să fie executați. Situația devine extrem de periculoasă și de gravă în teritoriile ocupate. Prevăd o intensificare a luptelor în teritoriile ocupate și, din păcate, o înmulțire a crimelor, a execuțiilor pe baza noii legislații, care se va extinde automat în aceste teritorii ocupate după referendumuri„, mai spune profesorul clujean în interviul acordat RFI.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare