sursa foto:  mediafax.ro

Radiografie a jocurilor din PNL: Cîțu a fost întors cu cheița printr-o operație prin care Iohannis i-a decretat sfârșitul lui Orban, prin cozi de topor USR-iste

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a analizat jocurile din interiorul Partidului Național Liberal, după ce Florin Cîțu și-a anunțat candidatura la șefia PNL.

Potrivit lui Mungiu-Pippidi, această oprațiune, prin care Ludovic Orban trebuie să fie eliminat, a primit consimțământul președintelui Klaus Iohannis.

Mai mult, Alina Mungiu-Pippidi susține că sfârșitul lui Orban a fost executat prin „cozi de topor USR-iste”.

Totodată, Pippidi îl consideră pe Florin Cîțu doar o marionetă în acest joc, fără pic de charismă.

A fost săptămîna exprimărilor memorabile ale lui Ludovic Orban. Nu doar că a prezis că el e trecutul, prezentul și viitorul PNL, dar a decretat țara sigură exact cînd aveam primul asasinat cu bombă și frumoasa democrație din PNL exact cînd de la Cotroceni i se decreta sfîrșitul politic – desăvîrșirea unei operații începute la pierderea alegerilor precedente, și executate prin cozile de topor useriste. Orban este, desigur, un baron, cum era și Dragnea, poate mai puțin organizat, și cu un pic de ștaif în plus – una e să ai votanți de Teleorman și alta elitele care vin să ceară restituirea proprietăților. Ca atare, se poate adopta rapid interpretarea că șeful statului pune în aplicare un program pentru care nu i se prea acordă credit, de reînnoire a clasei politice, folosind instrumentele pe care le are la îndemînă, adică serviciile, dosarele și transferul de credibilitate. Se poate da vina pe Orban pentru tot ce a fost jegos la liberali în ultimul an – traseiști de la PSD, politizări la inspectorate școlare și lipsa generală de viziune culminată în varianta 1 a PNRR. Publicul a penalizat partidul, și PSD a ieșit iarăși pe locul 1 la alegeri. În sondajele pe București PNL continuă să fie pe jalnicul loc trei. Dar oare chiar așa să fie?

Interpretarea asta ar fi mai ușor de acceptat dacă Florin Cîțu ar fi un politician charismatic, cu un capital propriu de imagine și o susținere veritabilă din partea vreunui grup de populație. Dar Cîțu, fără să fie un zombi politic cum l-a definit Drulă, și fără să fie nici un om fără calități (deși propaganda lui cu pandemia, unde a ascuns, confuzat și manipulat cifre pe față în modul cel mai ordinar mi-a displăcut complet) nu e un lider charismatic care să fi făcut dovada că poate reînnoi un partid. Înainte să fie prim ministru era de unul singur, nu a condus nici o organizație în viața lui, darămite să reformeze una. E cam evident că a fost întors cu cheia la operația asta și pus în față de alții, cu scopul de a-l lichida pe Orban și ce mai rămăsese din vechiul PNL. Nu mare lucru, că Orban însuși se înconjurase de absolvenți SNPA și ANI cu repartiție la ONG-uri ca să se salveze”, scrie Mungiu-Pippidi, într-un editorial pe România Curată.

Ca atare, ca omul imparțial, nu am preferințe, da vă fac martorii îngrijorării mele că amestecul cotrocenist de asemenea proporții, cu instrumentarea frankensteiniană a lui Florin Vasilică Cîțu, e curat neconstituțională și cu puține șanse de a ajuta o transformare veritabilă spre un PNL mai meritous și mai performant. Sigur însă produce un Klaus Iohannis și mai puternic”, conchide Alina Mungiu-Pippidi.

Vezi și

EXCLUSIV Nici Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR nu schimbă nimic! Situația care se perpetuează de pe vremea lui Carmen Dan în Poliția Capitalei

SURSE Posibilă încălcare a Legii la Televiziunea Română! Ar fi fost aprobate două contracte care depășesc limitele prevăzute de legislația în vigoare!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare