sursa foto:  impact.ro

Răsturnare de situație! Ministerul de Interne, după ce Eugen Tomac a cerut explicații imediate cu privire la situația Schengen: ‘Este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor Statelor membre UE’

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut o serie de precizări astăzi, în contextul afirmațiilor făcute de făcute de europarlamentarul Eugen Tomac.

Eugen Tomac a acuzat astăzi că subiectul aderării României la spațiul Schengen lipsește din agenda Consiliului JAI de astăzi, unde două zile se discută doar despre Schengen.

Europarlamentarul PMP a solicitat explicații imediate.

În replică, Ministerul de Interne afirmă că, în reuniunea de astăzi, Comisia va prezenta un punct de vedere favorabil cu privire la îndeplinirea condiţiilor de acquis Schengen de către România.

Conducerea MAI consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor Statelor membre UE, a subliniat MAI. 

Precizările Ministerului Afacerilor Interne cu privire la afirmaţiile europarlamentarului Eugen Tomac:

Cu referire la afirmaţiile europarlamentarului Eugen Tomac cu privire la Consiliul JAI de astăzi, pentru o corectă informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

1. Reuniunea de astăzi are pe ordinea de zi Regulamentul privind prevenirea şi combaterea abuzului sexual asupra copiilor, dimensiunea externă a migraţiei, Pactul privind migraţia şi azilul, Decizia de modificare a Deciziei nr. 1313/ 2013/ UE privind Mecanismul de Protecţie Civilă al UE, prevenirea radicalizării online a minorilor.

2. La solicitarea României în COREPER din 27.09.2023 a fost pus pe ordinea de zi un punct de informare cu privire la starea generală a spaţiului Schengen, cu accent pe barometrul Schengen şi combaterea criminalităţii transfrontaliere, în special a traficului de migranţi şi implementarea interoperabilităţii.

În cadrul acestei secţiuni, la cererea MAI şi MAE, susţinută de Ambasadorul României în cadrul şedinţei COREPER din data 27 septembrie a. c, reprezentanţii României şi Bulgariei vor face o prezentare a măsurilor luate în vederea consolidării controlului frontierelor, în scopul informării la zi a miniştrilor de interne din statele membre şi asociate.

3. Tot în reuniunea de astăzi, Comisia va prezenta un punct de vedere favorabil cu privire la îndeplinirea condiţiilor de acquis Schengen de către România.

4. Toate instituţiile cu atribuţii în domeniu desfăşoară intens demersuri diplomatice pentru consolidarea sprijinului Statelor membre UE şi al Comisiei, simultan cu menţinerea unei performanţe ridicate în protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale, în vederea obţinerii deciziei de aderare a României la Spaţiul Schengen.

5. După cum este cunoscut, această decizie este una de ordin politic care aparţine Consiliului, implicit tuturor Statelor membre UE, România bucurându-se în acest moment de sprijinul larg al acestora, precum şi al Comisiei.

6. Conducerea MAI consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor Statelor membre UE”.

Eugen Tomac: „Cine minte și de ce nu figurăm pe agenda trebuie să ne explice guvernul imediat, este pur și simplu revoltător!”

Azi are loc o nouă ședință a Consiliului JAI la Bruxelles. Aseară a fost publicată ordinea de zi și am fost total șocat să constat că întreaga reuniune este dedicată exclusiv problematicii Schengen, doar că nici de această dată nimic despre extindere, nimic despre România și Bulgaria.

Acest abuz de putere începe să devină tot mai sfidător în condițiile în care toate instituțiile europene ne-au asigurat că prioritatea UE în chestiunea Schengen este intrarea României și Bulgariei.

Președintele Iohannis ne-a asigurat anul trecut că în 2023 vom intra sigur în Schengen, iar guvernul chiar a amenințat că va da Austria în judecată la CJUE, doar că acest subiect lipsește cu desăvârșire de pe agenda acestui Consiliu JAI unde timp de două zile se discută doar despre Schengen.

Cine minte și de ce nu figurăm pe agenda trebuie să ne explice guvernul imediat, este pur și simplu revoltător!”, a acuzat Tomac.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare