sursa foto:  romaniatv.net

Răsturnare de situație! Vârsta de pensionare nu va crește în România! Explicațiile ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu

Deși s-a vorbit foarte mult de creșterea vârstei de pensionare în România, în urma reformei asumate prin PNRR, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat că măsura a fost, de fapt, „îndulcită” și că vârsta de pensionare nu se va majora.

Potrivit reformei asumate prin PNRR, vârsta de pensionare pentru femei ar trebui ca, până în 2035, să fie egală cu cea a bărbaților: 65 de ani.

Ei bine, Simona Bucura-Oprescu a subliniat că această măsură a fost îndulcită, în noua Lege a pensiilor fiind introduse două măsuri complementare.

Pentru echilibrarea acestei creșteri a vârstei de pensionare, a fost introdusă scăderea datorită nașterii și creșterii copiilor, respectiv cu considerarea perioadei de creștere a copilului drept perioadă contributivă, a precizat Simona Bucura-Oprescu, conform Alba24.ro.

Astfel, susține ministrul Muncii, de fapt, vârsta de pensionare nu va crește.

De asemenea, conform Simonei Bucura-Oprescu, sunt șanse infime ca vârsta de pensionare să crească în viitor, deoarece în noua lege a fost introdus un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

„Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero”, a subliniat ea.

Declarația făcută de Simona Bucura-Oprescu:

„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare.

Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește.

Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese.

A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare.

Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni.

Noi avem acum 62 de ani și o lună vârsta de pensionare în sistemul public de pensii.

Până în 2030 vom avea 63 de ani vârsta de pensionare, iar până în 2035, va trebui să avem vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei.

Dar, pentru că noi nu pedepsim femeile, am venit cu echilibrarea acestei creșteri a vârstei de pensionare, cu scăderea datorită nașterii și creșterii copiilor, respectiv cu considerarea perioadei de creștere a copilului drept perioadă contributivă”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare