sursa foto:  realitateaoltului.ro

Reacția IPJ Timiș în cazul polițistului care susține că a fost executat pentru că a divulgat planul de amenzi din perioada stării de urgență

Bugetul.ro a luat legătura, marți, cu Biroul de Presă al IPJ Timiș și a cerut un punct de vedere cu privire la destituirea agentului Valer Kovacs, președinte executiv al SNPR Decus Timiș.

IPJ Timiș susține că agentul a fost dat afară pentru că a încălcat prevederile Statutului Polițistului și Codului de Etică și Deontologie.

Ultima sancțiune dispusă, cea de destituire din poliție, a fost din cauza comportamentului necorespunzător și neglijența în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, constând în aceea că agentul de poliție a executat serviciul de patrulare și s-a prezentat la sediul I.P.J. Timiș, cu ocazia citării acestuia la Consiliul de Disciplină, cu armamentul personal asupra sa”, ne-a transmis IPJ Timiș.

Aici precizăm că și Dumitru Coarnă, șeful SNPPC, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că Valer Kovacs „s-a dus la o cercetare disciplinară cu pistolul personal la brâu. Vezi și Lovitură de teatru! Dumitru Coarnă îl acuză pe polițistul din prima linie, care a spus că șeful direct i-a cerut să dea cât mai multe amenzi în perioada stării de urgență, că nu a scris un proces-verbal de 10 ani! Reacția lui Valer Kovacs

În replică, Kovasc ne-a declarat, la vremea aceea, că s-a dus cu pistolul la brâu „pentru că eu am fost transferat din structură suport de azi pe mâine”.

Reacția INTEGRALĂ a IPJ Timiș:

La data de 13 mai 2020, a fost emis actul administrativ prin care s-a dispus destituirea din poliție a unui polițist, ca urmare a încălcării prevederilor Statutului Polițistului și Codului de Etică și Deontologie.

În perioada 2019-2020, faptele sâvărșite de către agentul de poliție, au făcut obiectul verificărilor structurii de control intern, cercetărilor prealabile și după caz a analizelor consiliului de disciplină, fiind aplicate gradual 6 sancțiuni disciplinare în temeiul prevederilor Legii nr. 360 din 2002 privind statutul polițistului cu modificările și completările ulterioare.

Precizăm faptul că trei dintre faptele reținute au fost săvârșite pe timpul stării de urgență, fiind urmată procedura și termenele stabilite de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 36 din 26 martie 2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru adoptarea unor măsuri pe timpul stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Menționam faptul că, ultima sancțiune dispusă, cea de destituire din poliție, a fost din cauza comportamentului necorespunzător și neglijența în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, constând în aceea că agentul de poliție a executat serviciul de patrulare și s-a prezentat la sediul I.P.J. Timiș, cu ocazia citării acestuia la Consiliul de Disciplină, cu armamentul personal asupra sa.

În această situație procedura disciplinară a fost declanșată în timp ce polițistul se afla în activitate și a fost continuată conform ORDONANŢEI DE URGENŢĂ nr. 36 din 26 martie 2020.

În acest context politistul a fost și sancționat contravențional, fiindu-i anulat dreptul de a deține armament conform prevederilor legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor.

Anterior aplicării sancțiunii destituirii din politie, a fost consultat Consiliul de Conducere al I.P.J. Timiș, structură formată din personal cu funcții de conducere, iar punctul de vedere univoc exprimat a fost că polițistul a dat dovadă de un comportament nedemn și ireconciliabil cu profesia de politist.

Cum a MOTIVAT Valer Kovacs că a fost cu pistolul personal în fața Comisiei de Disciplină:

Pentru că eu am fost transferat din structură suport de azi pe mâine. Mie mi-a zis șeful de serviciu următoarele: De mâine, ești transferat în operativ. Mergi echipat regulamentar. A doua zi m-am echipat regulamentar cum am crezut eu. Nimeni nu mi-a făcut niciun instructaj. Eu m-am echipat regulamentar, cu pistolul personal, știind că, la Poliția Capitalei, colegi au aprobate rapoarte ca să efectueze serviciul cu pistolul personal și pistolul din dotare. Eu am procedat la fel.

În aceeași zi, mi-am depus raport către comanda IPJ Timiș, să-mi aprobe să-mi efectuez serviciul cu pistolul personal. Evident, până când raportul meu a fost aprobat și a ajuns la mapă, la domnul inspector-șef, eu am plecat în misiune, că trebuia să ajung la Jimbolia.

Am efectuat misiunea cu pistolul personal. A doua zi am fost la o cercetare disciplinară, la ora 11:00, în Consiliul de Disciplină și am venit echipat exact cum am fost cu o zi în urmă. Mi s-a transmis că nu mi s-a aprobat raportul. M-am conformat, m-am dus acasă, am lăsat pistolul în fișetul metalic și am luat pistolul de serviciu.

Am făcut și solicitare către IGPR, pe aceeași speță, ca să-mi aprobe să efectuez serviciul cu pistolul personal, pe motiv că cunosc foarte multe incidente în care polițiștii au rămas cu pistoalele blocate, dacă înțelegeți. Eu nu l-am luat ca să fac exercițiu de imagine, ca să mă dau mare! Au rămas la intervenții cu pistoalele blocate. La momentul oportun, le voi face publice toate.”.

Vezi și

Foto. Cine e doctorul de la Spitalul Universitar care a murit aseară, din cauza infectării cu coronavirus! ‘Se lupta de 6 săptămâni’

Lovitură! Cum a fost recompensat cu 10 milioane de euro denunțătorul fostului ministru Sorina Pintea

EXCLUSIV Dezvăluire-bombă: ‘Executat’ în timp ce era pe patul de spital, suspectat de coronavirus! ‘Am vorbit cu domnul Berbeceanu, sigur a ajuns la domnul Vela’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare