sursa foto:  stirileprotv.ro

Record mondial! Noul tren din China a atins viteza unui avion- Se va merge cu peste 600 km/h

China stabilește un nou record mondial! Noul tren cu levitație magnetică  a ajuns, în timpul testelor, la peste 623 km/h.

China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) a anunțat că noul său tren cu levitație magnetică (maglev) a ajuns la peste 623 km/h în timpul testelor, fiind cea mai mare viteză atinsă vreodată de un vehicul.

Vezi și: Specialiștii trag un semnal de alarmă. Atacatorii cibernetici folosesc noi mesaje

Despre China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC)

CASIC proiectează, dezvoltă și produce orice, de la nave spațiale la rachete, dar în prezent lucrează la un hyperloop. Compania a construit o secțiune de tub cu vid redus care are aproximativ 2 kilometri într-o instalație din provincia chineză Shanxi, potrivita adevarul.ro.

Compania a efectuat numeroase teste în ultimele luni, dar aceasta este prima dată când trenul său T-Flight a doborât un record. Cursa ar fi eclipsat cea mai mare viteză maglev înregistrată vreodată, de 603 km/h (375 mph), stabilită de trenul japonez din seria L0, deși CASIC nu a dezvăluit viteza maximă exactă, scrie yahoo.com.

Cum funcționează trenul

Sistemul de levitație magnetică folosește magneți pentru a împinge trenul de pe șine și a-l propulsa înainte. Acest lucru înseamnă că trenul plutește de pe șine și se deplasează pe o pernă de aer.

Acesta este și motivul pentru care trenurile magnetice sunt atât mai rapide, cât și mai silențioase decât trenurile convenționale. Deoarece nu generează emisii directe, acestea sunt mai bune și pentru mediu. 

Trenurile maglev sunt deja folosite în China, Coreea de Sud și Japonia, dar funcționează la viteze mai mici.

Vezi și: Patronii Euroins au dat România în judecată. Avertisment dur pentru președintele Klaus Iohannis

Ce spune CASIC despre noul test al trenului

Așa cum era de așteptat compania este mulțumită de ultimul test. Mai mult, CASIC spune că se așteaptă ca trenul să atingă în cele din urmă 621 mph (1.000 km/h), ceea ce înseamnă că se poate ajunge de la Shenzhen la Shanghai în puțin peste o oră. (Cel mai rapid avion de linie care circulă în prezent pe cer, Boeing 747, are o viteză maximă de 652 mph).

Viteză record pentru un tren în România

În vara anului 2023, un  tren din România a înregistrat un record de viteză, ajungând la destiație cu zeci de minute mai repede față de alte trenuri care au parcurs distanța pe același tronson.

Este vorba de trenul Dacia care, se afla în  întârziere, dar a reușit să mărească viteza, recuperând 22 de minute

Tronsonul pe care a reușit performanța este în lucrări de modernizare de 11 ani.

Recordul a fost semnalat de Asociația Pro Infrastructura.

„Dacia”, un tren internațional, a parcurs distanța Simeria-Sighișoara (169 km cu 4 opriri) într-o oră și 36 minute, mult sub recordul precedent al aceluiași tren din 1995: 2 ore și 10 minute. Performanța este deja comparabilă cu bine-cunoscuta rută București-Constanța (225 km în 2h fără oprire), a scris la acea vreme, pe pagina de facebook, Asociația Pro Infrastructura, care a semnalat recordul

TAGS

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare