amenzilor

sursa foto:  zf.ro

Reguli dure pentru șoferi- Veți fi buni de plată în aceste cazuri

Guvernul propune o modificare a legislației în vederea sancționării șoferilor care încalcă restricțiile de circulație

Mai exact, șoferii care aleg să circule pe drumuri temporar închise vor fi obligați să suporte costurile intervențiilor efectuate de autorități.

Executivul vizează modificarea legislației referitoare la regimul drumurilor (OG 43/1997) pentru a descuraja șoferilor care ignoră restricțiile de trafic pe drumurile închise temporar. Un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică va modifica prevederile referitoare la responsabilitatea celor care vor intra cu autoturismele pe drumurile pe care autoritățile restricționează circulația, în situații cum ar fi căderile de zăpadă, surpări, căderi de arbori sau în cazul în care pe respectivele drumuri circulă utilaje agabaritice.

Astfel, șoferii care ignoră aceste interdicții și rămân blocați sau produc accidente pe un drum cu restricții vor fi nevoiți să acopere cheltuielile ocazionate de deplasare echipelor de intervenție trimise să îi asiste, potrivit avocatnet.ro.

Conform notei explicative a ordonanței, „propunerea nu vizează în mod deosebit încasarea unor sume de la utilizatori, dar se intenționează descurajarea utilizatorilor care produc aceste evenimente. Totodată, prin recuperarea costurilor la intervenție se vizează reducerea unor cheltuieli care nu se regăsesc în activitatea principală de întreținere și reparații sau în administrarea și exploatarea drumurilor de interes național”.

Documentul evidențiază, de asemenea, intenția de a limita situațiile în care viața echipajelor de intervenție este pusă în pericol din cauza acțiunilor unor șoferi care nu respectă restricțiile de circulație pe anumite sectoare de drum. Șoferii care intră pe drumuri restricționate și provoacă accidente soldate cu pagube materiale vor fi obligați, ei sau asiguratorii lor, să plătească contravaloarea costurilor, în termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal.

Aceeași responsabilitate se aplică șoferilor care cauzează accidente pe drumuri înzăpezite și pe care au circulat fără să respecte cerințele referitoare la anvelopele de iarnă. Proiectul de ordonanță conține, de asemenea, o prevedere privind gestionarea materialelor lemnoase rezultate din îndepărtarea arborilor căzuți de pe carosabil.

„Masa lemnoasă rezultată din extragere de pe partea carosabilă se depozitează de administratorul drumului într-un spațiu propriu, în siguranță, iar în cazul în care nu este revendicată în termen de 3 zile calendaristice de la înștiințarea deținătorului/administratorului terenului/zonei forestiere, poate fi valorificată de către administratorul drumului, fără vreo autorizare sau aprobare în acest sens”, se mai menționează în proiect.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare