sursa foto:  timesofisrael.com

România, în pragul dezastrului sanitar! Virgil Musta: ‘În foarte scurt timp sistemul va fi copleșit și trebuie să găsim soluții’

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara,  avertizează că România riscă să ajungă în situația Italiei și să nu mai poată trata pacienții pentru că nu vor mai fi locuri în spitale.

Suntem într-o situație dificilă, pandemia e în creștere și va crește până când măsurile luate se vor dovedi eficiente”, a spus Musta.

Cred că în foarte scurt timp sistemul va fi copleșit și trebuie să găsim soluții, în sensul să nu mai avem locuri la ATI. E foarte greu să extinzi secțiile de terapie intensivă, pentru că, pe lângă echipamentele specifice, care sunt multe și elaborate, avem nevoie de personal calificat și aici nu stăm bine deloc. Nu avem personalul necesar care să asigure un număr mult mai mare de paturi de terapie intensivă”, a spus Virgil Musta.

Pentru pacienți înseamnă că se va întâmplă cum s-a întâmplat în Italia. Ei vor rămâne acasă dacă nu vor mai avea access în sistemul de sănătate. Încă mai avem o capacitate de a crește numărul de locuri, dar la nivelul la care cresc cazurile, cred că foarte repede se vor termina și aceste locuri și atunci pacienții care necesită oxigen nu vor mai putea beneficia de tratament”, a spus el.

Musta avertizează că medicii riscă ajungă în situația de a alege pe cine tratează și pe cine nu.

 

S-ar putea să ajungem. Nu vreau să mă gândesc la acel moment pentru că este traumatizant pentru medicul care trebuie să hotărască și s-ar putea să-l marcheze o viață întreagă. Luptăm să găsim soluții ca să ținem cât de cât sub control fenomenul, dar avem nevoie mai mult ca niciodată de comunitate, de responsabilitatea comunității de a înțelege că trebuie să ne protejăm”, a spus medicul.

El a adăugat că Timișoara încearcă să creeze un sistem prin care pacienții cu forme severe care nu mai au loc în spitale să poată fi tratați și la domiciliu, inclusiv prin administrare de oxigen, astfel încât viața lor să poată fi salvată, conform Digi24.ro.

Citește și:

Un polițist de la Investigații Criminale face apel la bugetari să renunțe la sporul Covid: Să avem cu toții puțină decență!

Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de retail din România scoate la vânzare mai multe magazine în București și în marile orașe din țară

Se pregătește o schimbare radicală pe piața auto! Ar putea fi interzisă introducerea în țară a acestor mașini

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare