sursa foto:  reuters.ro

Rusia amenință Ucraina: ‘Probabil că va trebui să le venim în apărare’

Kremlinul a avertizat, vineri, asupra riscurilor izbucnirii unui război de amploare în Ucraina, iar, în contextul amplificării tensiunilor, Statele Unite intenţionează să trimită două nave militare în Marea Neagră, scrie observatornews.ro.

Kremlinul se teme că în Ucraina ar putea reizbucni un război civil, iar, dacă va fi un război civil, dacă se reiau acţiuni militare de amploare în apropierea frontierelor noastre, atunci ar fi ameninţată securitatea Federaţiei Ruse”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, potrivit Mediafax.

Joi, un alt oficial de la Kremlin a avertizat că Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenţilor proruşi implicaţi în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Totul depinde de amploarea conflagraţiei„, a declarat joi seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, citat de BBC News. Oficialul rus a asemănat actuala criză din estul Ucrainei cu situaţia din 1995 din Srebreniţa, în Bosnia-Herţegovina, unde mii de bărbaţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbo-bosniace. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2019 că etnicii ruşi din estul Ucrainei ar putea fi vizaţi de un masacru precum cel din Srebreniţa dacă armata ucraineană va obţine controlul total în zonele separatiste fără a exista garanţii. Însă nu există informaţii privind riscul unor astfel de atrocităţi în estul Ucrainei, notează BBC News.

„Dacă, aşa cum spune preşedintele nostru, există un fel de Srebreniţa acolo, probabil că va trebui să le venim în apărare”, a afirmat Dmitri Kozak.

Oficialul rus a explicat că, deocamdată, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, dar a avertizat armata ucraineană să nu intensifice ostilităţile, subliniind că ar fi „începutul sfârşitului” pentru Ucraina. Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a lansat un avertisment în legătură cu aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO.

„Acest lucru ar conduce doar la escaladarea situaţiei în sud-estul ţării şi ar genera consecinţe ireversibile pentru statalitatea Ucrainei”, a atras atenţia Zaharova.

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare