sursa foto:  adevarul.ro

Satul dispărut din România. Cum a ajuns o localitate să rămână fără niciun locuitor încă de la începutul anilor 90

Multe sate din România au devenit pustii. Două sate din Munții Metaliferi au fost desființate de regimul Ceaușescu. 

Sunt pe hartă, au cod poştal şi unele chiar mai păstrează ruinele caselor pline de viaţă pe vremuri, dar, din păcate sunt părăsite.

Satul Bunești din Hunedoara

În acest sat, timpul parcă s-a oprit pe loc. Bunești nu mai este locuit permanent de peste două decenii, pășunile fiind folosite de ciobani.

„Prin 1994, a plecat ultimul locuitor din sat. Casele vechi, unele de peste un secol, au rămas așa cum erau în anii în care au fost locuite permanent. Aproape toate gospodăriile au sistem de supraveghere video, pentru a fi ferite de hoți, iar oameni se găsesc mai tot timpul prin zonă, fie cu animalele, fie pe dealuri sau la pădure. Terenurile au fost cumpărate și sunt folosite la pășunat, iar casele sunt conservate. Unele vor fi transformate într-un sat de vacanță”, spune un localnic, potrivit adevarul.ro

Biserica veche din sat, ridicată în jurul anului 1872, ajunsese în anii ’90 în pragul prăbușirii, însă a fost restaurată de noii proprietari ai terenurilor agricole și de pășunat din satul Bunești.

„După ce a fost reparată, slujbele au fost reluate – o dată ori de două ori pe an, iar la hramul ei vin câteva zeci de oameni, care au legătură cu aceste locuri”, spune primarul Traian Jude, din comuna Balșa din Hunedoara.

La vreo zece kilometri distanță, satul Roșia din Hunedoara, cu o înfățișare asemănătoare, a împărtășit aceeași soartă a localității Bunești.

Citește și: Satul uitat de lume care ascunde bulgări uriași de aur- Minele existente au produs sute de kilograme de aur

 

Satul Roșia din Hunedoara

Potrivit primarului comunei Balșa, Traian Jude, până acum câtiva ani,  bătrânul Aron Truță era singurul locuitor al așezării,dar , amilia l-a luat în cele din urmă în Orăștie.

„Aceste sate au fost dezafectate în anii ’80 de regimul comunist. Mulți localnici au plecat să lucreze la Orăștie și în cele din urmă s-au stabilit acolo. Puțini s-au întors în locurile natale”, spune primarul Traian Jude.

Emil Părău a achiziționat terenurile și casele vechi

Omul de afaceri Emil Părău, născut în satul Roșia și stabilit în Valea Jiului a fost cel care a cumpărat terenurile și casele vechi.

Acesta este proprietar de turme de oi. De asemenea, acesta are și afaceri în turism și industria lemnului. motiv pentru care  acesta spune că și-a propus restaurarea gospodăriilor vechi, pentru a readuce la viață așezarea pe care și-o dorea transformată într-un sat turistic.

În satul Roșia din Hunedoara, drumul este mai accesibil ca în trecut, iar așezarea este și ea, la fel ca satul Bunești din Hunedoara, în grija crescătorilor de animale și a unor localnici care se asigură că nu au loc furturi și distrugeri în casele vechi, notează adevarul.ro

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare