sursa foto:  telegrafonline.ro

Scăderea TVA pe căldură a fost amanânată! Care este motivul

Un proiect de lege, ce prevede ca reducerea TVA pentru căldura şi apa caldă livrate populaţiei prin sisteme centralizate, a fost amanat pentru toamna anului viitor. 

Această scădere ar fi fost consistentă, de la 19% la 5%, si ar fi trebuit pusa in aplicare de la 1 ianuarie.

Mai mult, debranşările de la sistemul centralizat de încălzire vor fi interzise în oraşe. Proiectul este la un pas de adoptare, întrucât va ajunge în curând la votul final al Camerei Deputaţilor.

„Ne vom trezi, şi ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, rezultatul este creşterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au nişte condiţii de mediu impuse clar de legislaţia actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale”, a declarat Viorel Alicuş, director general în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Milioane de români se încălzesc de ani întregi cu propria centrală, în apartamentele din toată ţara. Spre exemplu, toţi locuitorii din Târgu Jiu au fost debranşaţi şi au surse proprii de încălzire pe gaz sau curent. În Vaslui procentul locuinţelor cu centrale proprii ajunge la 95%, în Braşov la 80% şi la peste 70% în Oradea.

Datorită noii taxe de mediu, statul ar putea strânge sume importante la buget. În majoritatea oraşelor din România populaţia se bazează pe centralele proprii pentru încălzirea locuinţei.

Pe lângă taxa de mediu pentru centralele proprii, autorităţile vor să interzică debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire. În viitor, primarii vor decide în ce zone nu vor mai aproba nicio debranşare, informează antena3.ro

Vezi și

SURSE Motivul real al dezertărilor din PSD! Blatul făcut de Liviu Dragnea

Imagini în premieră! Cum arată vila ‘Umbrei’ lui Klaus Iohannis – Aceasta este locuința prădată de hoți de 1 Decembrie

Atenție! Sunt vizați acești pensionari. Ce document trebuie să trimiteți și de ce

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare