sursa foto:  mediafax.ro

Totul se schimbă de la 1 iunie: Ce trebuie să știe toți șoferii

Schimbare de care trebuie să știe toți șoferii din România. Totul se va modifica începând cu data de 1 iunie, date fiind procesele și controversele referitoare la testarea alcoolemiei la conducătorii auto.

Potrivit b1.ro, din luna iunie, recoltarea probelor biologice pentru testarea alcoolemiei vor fi procesate exclusiv cu un dispozitiv special care trebuie să se afle în dotarea tuturor Serviciilor IML din ţară.

Institutul de Medicină Legală Mina Minovici şi Consiliul Superior de Medicină Legală au stabilit, de comun acord, că vor fi acceptate doar rezultatele testelor efectuate cu noua metodă.

Potrivit managerului spitalului Judeţean Satu Mare, Adrian Marc, echipamentul costă aproximativ 50.000 de euro, iar achiziţionarea acestuia este obligatorie pentru a nu se ajunge la retragerea acreditării Serviciului de Medicină Legală.

Poliţia Română reaminteşte că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcţie de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

Contravenţie: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Infracţiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,40 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă şoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracţiuni, permisul de conducere se anulează.

De asemenea, refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului este sancţionat cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Vezi și EXCLUSIV! Generalul Pahonțu, coleg de liceu și apropiat de un lider PSD

Ce meserie BĂNOASĂ are Andreea Cosma și cui i-a DONAT un apartament

Mutare de proporții! Frații „Dedeman” ATACĂ o nouă piață – Unde vor să se IMPUNĂ

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare