sursa foto:  antena3.ro

Schimbare radicală! Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare – Milioane de oameni, vizați!

Curtea Constituțională a României (CCR) a spus anul acesta că salariatele trebuie să aibă dreptul să lucreze până la 65 de ani, ca bărbații, nu doar până la 63 de ani și, dacă vor acest lucru, să nu fie împiedicate de angajatori să continue munca.

Printr-un proiect de ordonanță de urgență, Guvernul va modifica în curând Codul muncii pentru a reflecta corespunzător interpretarea CCR.

Încetarea de drept a contractului de muncă al salariatei care a optat să muncească și peste vârsta de 63 de ani va avea loc atunci când aceasta atinge vârsta de 65 de ani, iar angajatorul nu va putea să se opună dreptului salariatei de a munci încă un an sau doi peste vârsta standard de pensionare de 63 de ani.

Specialiștii în legislația munci au interpretat decizia CCR în ideea că niciun angajator nu mai poate acum să constate că salariatei care și-a îndeplinit stagiul de cotizare îi încetează de drept contractul atunci când ajunge la 63 de ani. Aceștia erau de părere că orice angajator care procedează altfel e pasibil de a pierde apoi un proces cu fosta angajată pe acest subiect.

  • la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II” este textul cuprins în proiectul de OUG.

Dacă salariata se poate pensiona la 63 de ani și dorește acest lucru, atunci nu va putea să-i pretindă nimeni să lucreze peste vârsta la care are dreptul să se pensioneze. Totuși, dacă va dori să lucreze peste vârsta aceasta, va trebui să facă opțiunea în scris ca să i-o poată opune angajatorului. „Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit.c) teza întâi (citat mai sus – n.red.)„, prevede proiectul, scrie avocatnet.ro

Citește și:

Comoara Elenei Udrea! Suma uriașă transformată în aur și argint

S-a aflat! Iată cum arată vila secretă a premierului Viorica Dăncilă

Atomica a fost eliberată! Pe cine ar trebui să toarne Elena Udre

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare