sursa foto:  Facebook

Schimbare radicală în legislație! Primă de concediu pentru militari! Dispar gradele de maistru militar clasa a V-a şi sergent-major

Schimbare radicală în legislația românească! Cadrele militare vor primi primă de concediu, conform unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale.

Totodată, potrivit aceluiași proiect de lege privind noul Statut al cadrelor militare, vor dispărea gradele de maistru militar clasa a V-a şi sergent-major.

Militarii vor beneficia de o primă pentru concediul de odihnă egală cu solda de funcţie avută în luna anterioară. De asemenea, cadrele pot beneficia de concediu plătit, de maxim 15 zile, pentru formare profesională. Cadrele militare vor primi în continuare compensaţie lunară pentru chirie de 50% din solda de funcţie. Miniştrii, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi asimilaţii acestora, din instituţiile militare, beneficiază de drepturile materiale pentru cadrele militare în activitate, echivalente ofiţerilor cu grade de generali/similari, scrie Monitorul Apărării.

Odată cu aprobarea noului Statut, vor dispărea gradele de maistru militar clasa a V-a şi cel de sergent-major. Sursa citată scrie că maiştrii militari clasa a V-a vor fi înaintaţi în grad la clasa a IV-a, în timp ce maiştrii militari clasa a IV avansează la clasa a III-a, dar li se prelungeşte stagiile în gradele la care au fost avansaţi.

În ceea ce-i privește pe subofiţerii în grad de sergent-major, ei vor fi înaintaţi la plutonier, urmând ca şi stagiile acestora să li se prelungească cu numărul de ani neefectuaţi din stagiile minime în gradele deţinute anterior.

Se menține interdicția privind implicarea în viața politică

La Art. 15 sunt prevăzute restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, printre care: exprimarea opiniilor politice la muncă, dar şi exercitarea dreptului la petiţionare se execută numai pe cale ierarhică, prin rapoarte făcute doar în nume personal, în condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei militare. De asemenea, cadrele militare nu pot participa la mitinguri sau demonstraţii cu caracter politic sau sindical.

Totodată, cadrele militare se pot deplasa în ţară sau străinătate doar în condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei militare. Cadrele militare nu au dreptul să participe la administrarea sau conducerea unei societăţi comerciale, nici măcar prin interpuşi.

Conform Statutului, cadrelor militare le este interzis: să exprime opinii contrare intereselor României sau forţelor armate; să execute alte funcţii sau activităţi, să aibă alte ocupaţii, cu excepţia celor pentru care au primit aprobarea comandantului; să se afle în raporturi ierarhice nemijlocite cu soţul/soţia, sau cu rude de gradul I şi II.

Militarii vor fi obligați să meargă în misiuni externe

Cadrele militare în activitate au obligaţia să participe la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

La punctul (2) al Articolului 8 se specifică că în exercitarea profesiei sunt supuse riscurilor la adresa vieţii, integrităţii fizice şi psihice şi se bucură de protecţia legii. Principalele îndatoriri ale cadrelor militare sunt: să fie loiale şi devotate poporului român şi forţelor armate; să respecte jurământul militar; să respecte şi să preţuiască simbolurile naţionale, drapelul de luptă, onoarea şi demnitatea militară; să poarte regulamentar uniforma militară; să îndeplinească cu profesionalism misiunile încredinţate, chiar cu preţul propriei vieţi; să execute întocmai şi la timp ordinele comandanţilor.

Vezi și Un nou scandal în Poliția Română! În mandatul lui Lucian Bode, polițiștii sunt folosiți pe post de hamali

 

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare