sursa foto:  viata-libera.ro

Schimbare radicală! Toți angajații trebuie să știe acest lucru: Ce se întâmplă cu concediul medical

Din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, autoritățile au luat o serie de măsuri pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. Ștampila medicului de familie a dispărut de pe certificatele de concediu medical ale angajatului, emise de un medic de altă specialitate sau de către o unitate sanitară.

Mai exact, salariatul care primeşte un certificat de concediu medical de la un medic curant sau un spital îl poate preda direct angajatorului, fără a mai fi necesară o vizare a documentului de către medicul de familie.

”Conform legislaţiei în vigoare, respectiv Ordinului 1092/745/2020 (ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, n.red.) care se aplică de la 01.10.2020, ce cuprinde noul formular de concediu medical, nu se mai prevede viza medicului de familie pe formularul de concediu medical, indiferent de emitentul acestuia (nici de la alt specialist, nici din spital) și nici ștampila rotundă a cabinetului”, au explicat, pentru avocatnet.ro, reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Pentru eliberarea unui concediu medical, salariatul trebuie să fi îndeplinit stagiul minim de cotizare la sistemul de asigurări de sănătate, respectiv să fi plătit contribuţiile de sănătate pentru şase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se eliberează certificatul de concediu.

Totuşi, acest stagiu minim de cotizare a fost eliminat pentru concediile medicale eliberate pentru bolile infectocontagioase din grupa A, în care este inclusă şi boala provocată de virusul COVID-19, pentru măsura izolării sau carantinării, pentru urgenţele medico-chirurgicale, tuberculoză, cancer şi SIDA.

Important! Medicul de familie sau medicul curant poate emite un concediu medical de carantină sau izolare doar dacă persoana asigurată transmite unuia dintre aceştia decizia de carantinare sau izolare emisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi doar pe o durata egală cu cea menţionată în decizia DSP, informează avocatnet.ro

Citește și:

Legea a intrat în vigoare azi! Noi drepturi pentru veteranii teatrelor de operații

Mega-veste! Acest tip de angajați ar putea beneficia de indemnizații mai mari, chiar și pentru cei pentru cei care sunt în concediul de acomodare

EXCLUSIV Ministrul Nicolae Ciucă reacționează: ‘Nu are nicio legătură cu un lockdown!’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare