sursa foto:  a1.ro

Se anunțe proteste în masă împotriva Guvernului Orban! Avertisment de ultimă oră

Se anunță proteste în masă împotriva Guvernului Orban! Sindicatul grefierilor din România susţine că abrogarea pensiilor de serviciu va genera masive mişcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete, subliniind că stabilitatea grefierilor fananciară poate fi afectată de această măsura legislativă.

„Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, în fapt, fiind vorba despre o pensie ocupaţională, astfel cum este denumită în Uniunea Europeană. Raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie alături de magistraţi”, arată un comunicat transmis MEDIAFAX de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Reprezentanţii grefierilor subliniază că, prin decizia sa, Curtea Constituţională a României a stabilit deja că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicţiilor şi incompatibilităţilor impuse de lege magistraţilor, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete.

În plus, arată sursa menţionată, dreptul la pensia de serviciu a personalului auxiliar a fost reglementat prin Legea nr. 567 în anul 2004 şi este reglementat în cuprinsul art. 68 ind. 5 din Legea nr. 567/2004, text de lege care impune îndeplinirea cumulativă a două condiţii pentru a beneficia de pensie de serviciu, respectiv o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate şi împlinirea vârstei de 60 de ani, „cerinţe care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiază de pensie de serviciu”.

Vezi și

EXCLUSIV Harta ‘pătaților’ din Poliție. Toți șefii controversați

EXCLUSIV Dumitru Coarnă îi vinde pontul cel mare lui Marcel Vela! Doi șefi din Poliție ce ar trebui executați

Anchetă incendiară. Greul din PNL și morișca banilor

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare