sursa foto:  themoscowtimes.com

Se complică situația! Rusia vrea să își recapete influența din perioada blocului Estic URSS. NATO, îndemnată să își retragă trupele din România și Bulgaria

Administrația de la Kremlin prin ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, solicită ca trupele NATO aflate în România și Bulgaria să fie retrase, aceasta fiind una dintre ”garanțiile de securitate” pe care le dorește Rusia.

 

Agenția Ria Novosti notează că Rusia dorește o reconfigurare a pozițiilor strategice, astfel încât să se revină la formula din 1997, România și Bulgaria nefiind membre ale Alianței Nord-Atlantice la acea dată.

”Unul dintre fundamentele inițiativei noastre, despre care ați menționat, este formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data precizată. Acestea includ atât Bulgaria, cât și România”, a transmis Ministerul Rus de Externe.

Declarația survine înaintea unei alte runde de negocieri care va avea loc, vineri, la Geneva, între Secretarul de Stat american Antony Blinken și Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

”Avem de-a face cu probleme dificile, iar rezolvarea lor nu se va întâmpla rapid”, a declarat Blinken, joi, la Berlin. ”Cu siguranță nu mă aștept să le rezolvăm la Geneva mâine (n.red. – vineri, 21 ianuarie), a mai spus Secretarul de Stat american, referindu-se la întâlnirea cu Serghei Lavrov.

Klaus Iohannis va discuta cu premierul Ciucă situația tensionată de pe flancul de est al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, vineri, cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta situaţia de securitate de pe flancul de est al Alianței Nord-Atlantice, a transmis Administraţiei Prezidenţiale.

Discuțiile vor avea loc în contextul tensiunilor crescânde indse de o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele rusești masate la graniță, dar și după anunțul făcut de SUA și Franța referitoare la o suplimentare a trupelor NATO pe teritoriul României.

Klaus Iohannis a salutat, joi, anunţurile făcute de preşedinţii SUA – Joe Biden – şi Franţei, Emmanuel Macron, în legîtură cu prezenţa militară consolidată a NATO pe flancul de est.

”Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Iohannis pe Twitter, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Vasile Dîncu, despre situația conflictuală dintre Ucraina și Rusia: ‘Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. Nu este momentul acum să ne impacientăm și nici să luăm măsuri în grabă’

Joe Biden profețește că va fi război la granița României! Președintele SUA: ‘Cred că Putin va invada Ucraina. Dar dacă intră în Ucraina, va plăti un preț uriaș’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare