sursa foto:  inquam photo

Se dau sute de lei pentru români! Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii pentru a intra în posesia banilor

Vin vești bune pentru o categorie de români! Statul acordă noi sume de bani, potrivit unei dezbaterii a Ministerului Agriculturii. Joi, Ministerul Agriculturii a lansat în  dezbatere o schemă de ajutor de minimis în acest sens.

 

Cine primește bani din partea statului

Veștile bune de această dată sunt pentru producătorii de cartofi. Aceștia ar putea primi un ajutor de 200 de euro/ha.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, proiectul de act normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susţinerea producţiei de cartof de consum, pentru anul 2024, în cadrul Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum.

Suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei reprezentând echivalentul a maximum 2.309.010 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis 200 euro/ha se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

Citește și: Anul 2024 aduce sancțiuni mai mari! Cine este obligat să plătească amenda dacă pasagerul nu poartă centura de siguranță

Cum pot intra beneficiarii în posesia banilor

Pentru a obţine sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv şi să obţină o producţie de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puţin 6 tone/ha până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere, notează RTV

Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii pot face parte din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli societăţi agricole şi producători agricoli persoane juridice.

Fermierii primesc 200 de euro

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii iar valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha şi se plăteşte în lei la cursul de schimb de 4,9735 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2024.

Citește și: Toți șoferii trebuie să știe asta! Ce documente trebuie să aibă în mașină conducătorii auto pentru a evita amenzi usturătoare

Comisia Europeană a aprobat ajutoare de 241 de milioane de euro pentru producătorii agricoli din România

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de 241 milioane euro notificată de România pentru sprijinirea producătorilor agricoli, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie pe 23 martie 2022, modificat pe 20 iulie 2022 şi pe 28 octombrie 2022.

În cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe.

Măsura va fi deschisă producătorilor agricoli de plante, în special producători de cereale de iarnă şi rapiţă, care sunt în pericol să îşi piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă, provocate de invazia rusească din Ucraina, notează tvrinfo.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare