Se impozitează sau nu criptomonedele

Se impozitează sau nu criptomonedele?

Conform reglementărilor legislative actuale, persoanele care realizează venituri active folosind transferul de monedă virtuală au obligația de a declara veniturile prin completarea și depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice.

Chiar dacă Agenția Națională de administrate fiscală încă nu a elaborat un ghid specific pentru impozit pe criptomonede, pentru anul 2023, în conformitate cu reglementările legislative, este necesar să plătești impozit pe monedele virtuale de 10% din profitul realizat cu ajutorul lor.

Descoperă în continuare câteva informații relevante privitoare la acest aspect!

Trebuie plătit impozit pe criptomonede în România?

Conform articolului 116 alineatul (1) din Legea 227/2015, veniturile din criptomonede sunt „o sursă alternativă de venit”, ceea ce înseamnă că profitul este supus impozitului pe venit. Partea mai puțin plăcută este faptul că tu îți asumi responsabilitatea de a calcula și de a raporta, odată cu depunerea declarației unice, profiturile din criptomonede.

Cât este impozitul pe monedele virtuale?

Conform celor de la Financer.com, este de reținut faptul că veniturile sub valoarea de 200 lei din tranzacții cu criptomonede, însă doar atunci când câștigurile totale de-a lungul anului sunt mai mici de 600 lei, nu trebuie să fie declarate. Așadar, nu se impozitează. Dacă veniturile depășesc 600 lei, se plătește un procent de 10% impozit pe venit pe orice câștig de capital și orice alt tip de venit din investiții.

Impozitul pe câștig de capital

Dacă obții câștig în urma vânzării de criptomonede, este posibil să fii impozitat pe câștigul de capital (dacă acesta depășește 200 lei). Câștigul de capital este definit ca fiind diferența între prețul de achiziție al criptomonedei și prețul de vânzare al acesteia. Unele țări pot avea rate fixe de impozit pe câștigul de capital, în timp ce altele aplică rate progresive, prin raportare strictă la nivelul de venituri. În România, impozitul este de 10% în limita unui anumit profit ce a fost obținut prin tranzacționarea de criptomonede.

Impozitul pe venituri

Dacă înregistrezi venituri din criptomonede, de exemplu, ca plată pentru servicii sau orice alte activități desfășurate, veniturile vor fi impozitate. În unele țări, de exemplu, veniturile obținute din criptomonede pot fi considerate venituri obișnuite – nu este cazul și în România –, ceea ce înseamnă că sunt impozitate în funcție de cota de impozitare a veniturilor personale. Dacă obții venituri mai mari de 600 lei prin tranzacție crypto, vei plăti 10% din valoarea acestora.

Impozitul aferent minării de criptomonede

Există persoane care sunt implicate în activitate de minare a criptomonedelor. Aceste situații și circumstanțe sunt mult mai sensibile, și presupun verificarea legislațiilor fiscale naționale. Doar astfel se poate determina specific dacă veniturile obținute în urma minării sunt impozabile, iar dacă sunt, cum trebuie acestea declarate ulterior.

Obligația de raportare a veniturilor din criptomonede

Este obligatorie raportarea veniturilor provenite din tranzacțiile cu criptomonede și furnizarea de informații detaliate, de interes pentru autoritățile fiscale. Raportarea corectă și completă, cu respectarea obligațiunilor și cerințelor legale sunt esențiale pentru a evita apariția de probleme de natură legală.
Dacă ai de plătit impozit pe criptomonede, cel mai recomandat ar fi să apelezi la ajutor avizat, din partea unei persoane cu expertiză în acest domeniu. Reglementările fiscale pot varia și chiar se pot schimba semnificativ, motiv pentru care, dacă înregistrezi venituri din activități ce includ criptomonede, trebuie să fii în permanență la curent cu toate aceste noi informații și protocoale.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare