sursa foto:  stirileprotv.ro

Se schimbă drepturile polițiștilor? Un proiect de lege se află în dezbatere și lovește puternic în șoferii români

Un proiect aflat în dezbatere în Parlament lovește puternic în șoferii români și dă peste cap legislația. Dacă până acum, singurii care aveau dreptul de a amenda conducătorii auto erau polițiștii de la rutieră, legea se poate schimba în viitor, în urma acestui proiect.

Potrivit Avocat.net, astăzi, o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), publicată în Monitorul Oficial, arată că doar această categorie de polițiști este în măsură să facă acest lucru, poliția locală neavând dreptul de a cere documentele conducătorilor auto.

„(…) doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, scrie în decizia ICCJ.

Publicarea acestei decizii a avut loc datorită instanțelor care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. De altfel, în textele de lege respective sunt referiri exprese numai la poliția rutieră, nu și la cea locală.

Totuși, un proiect de lege aflat în dezbatere la Parlament are în vedere schimbarea acestui lucru: acordarea de competențe în zona faptelor contravenționale comise de șoferi și celor de la poliția locală. La ora actuală, în baza Legii poliției locale nr. 155/2010, cei de la locală ar avea competențe în acest domeniu, dar ele nu se regăsesc și în Codul rutier.

Decizia publicată în Monitorul Oficial este obligatorie începând de astăzi pentru instanțele de judecată.

Vezi și Cea mai IEFTINĂ farmacie a ÎNCEPUT ATACUL! Ce brand străin ÎNLOCUIEȘTE într-un mall din București

Lovitură de teatru în scandalul ouălor expirate vândute de Kaufland! Ce ar urma să pățească autoarea filmării

Imagini ce vor revolta milioane de români! Ce gigant este acuzat că are la vânzare ouă expirate, vopsite, cu data de expirare schimbată

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare