sursa foto:  cotidianul.ro

Se zguduie total Guvernul Orban! Este obligat să majoreze pensiile cu 40%, începând cu luna septembrie

Se zguduie total Guvernul Orban! Cabinetul Liberal este „condamnat” să majoreze pensiile cu 40%, începând cu luna septembrie a acestui an.

Concret, în urma Deciziei nr. 872/2010 a Curții Constituționale a României, creșterea pensiilor este un drept câștigat, prin lege, de pensionari, iar Guvernul Orban va fi obligat să facă această majorare.

Am avut o situaţie similară în 2010. Regimul Băsescu-Boc a decis atunci, pentru că România nu mai era finanţabilă, să reducă salariile cu 25% şi pensiile cu 15%. CCR s-a opus reducerii pensiilor, prin decizia nr. 872, din 25 iunie 2010. Aceeaşi decizie este valabilă şi astăzi, mărirea pensiilor prin lege cu 40% este un drept câştigat, iar faptul că nu a intrat încă în plată nu este relevant pentru aplicarea legii de la 1 septembrie”, dezvăluie Ștefan Vlaston, în Adevărul.

Curtea constată că dreptul la pensie este un drept preconstituit încă din perioada activă a vieţii individului, acesta fiind obligat prin lege să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat procentual raportat la nivelul venitului realizat. Corelativ, se naşte obligaţia statului ca în perioada pasivă a vieţii individului să îi plătească o pensie al cărei cuantum să fie guvernat de principiul contributivităţii, cele două obligaţii fiind intrinsec şi indisolubil legate”, preciza CCR, în 2010.

Cuantumul pensiei, stabilit potrivit principiului contributivităţii, se constituie într-un drept câştigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. Prin sumele plătite sub forma contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivităţii; astfel, contributivitatea ca principiu este de esenţa dreptului la pensie, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie”, mai notau magistrații Curții Constituționale.

Aceasta nu înseamnă că legea nu poate în viitor să reaşeze sistemul de calcul al pensiilor, bazându-se, însă, tot pe principiul contributivităţii, pentru că, în caz contrar, s-ar ajunge la negarea evoluţiei în reglementarea juridică a acestui domeniu”, se mai arăta în Decizia CCR.

Şi reglementările europene spun acelaşi lucru. Aceste drepturi sunt, conform Protocolului Adiţional nr.1 la CEDO, speranţe legitime ale titularilor, adică bunuri asupra cărora titularii au un drept de proprietate. O reducere de la 40% la 10% a creşterii pensiilor înseamnă o expropriere, interzisă şi de Constituţie, şi de CEDO. Guvernul nu are încotro: trebuie să majoreze pensiile de la 1 septembrie cu 40%. Altfel, nu respectă o decizie a CCR care, nu-i aşa, se respectă nu se comentează!, mai spune Vlaston.

Vezi ți

A fost descoperit primul ‘acoperit’ din USR! S-a lăsat cu o demisie din echipa Barna

Oamenii lui Ludovic Orban sau camarila de la Guvern

Gheorghe Piperea prevestește un cutremur pentru Guvernul Orban: O lege care generează niște drepturi nu poate fi neutralizată prin OUG

 

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare