sursa foto:  nineoclock.ro

Șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu: ‘Avem o investigație în care suspectăm că unii furnizori de electricitate au blocat sau au îngreunat transferul clienților lor la alți furnizori. La gaze am aplicat amenzi de 10 milioane de euro legat de prețul și de procedurile conectărilor la rețele’

Consiliul Concurenței a solicitat informații de la companiile de pe piața de electricitate și gaze, ca urmare a unei solicitări formulate de Guvernul Ciucă, astfel încât să analizeze modul în care acestea au aplicat mecanismul de compensare, a declarat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

Șeful Consiliului Concurenței, pe B1 TV. Ce a spus Bogdan Chirițoiu despre situația de pe piața de energie

Întrebat dacă instituția pe care o conduce a sesizat că furnizorii de energie ar fi format „un cartel”, așa cum suspecta ministrul Energiei, Virgil Popescu, președintele Consiliului Concurenței a explicat:

„Legat de ceea ce a spus domnul ministru, da, Guvernul ne-a trimis o adresă în care ne solicită să analizăm ce se întâmplă pe piața de electricitate și gaze. Ca urmare a acestei solicitări a Guvernului, am cerut și noi informații din partea companiilor și a celorlalte autorități legat de modul cum e aplicată compensarea, pentru că în principiu supravegherea mecanismului de compensare, a aplicării legii, e într-adevăr atribuția ANPC și ANRE, de aceea au dat dânșii amenzile”.

„Dacă constatăm că în plus față de comportamentul acesta incorect al companiilor amendate avem de-a face și cu o înțelegere, deci ele n-au aplicat greșit legea individual, ci au încercat cumva să se creeze o presiune asupra Guvernului pentru a obține niște modificări favorabile ale legii, bun, atunci vom interveni și noi. Cazurile acestea sunt rare, dar e adevărat că recent am avut în Sănătate un caz de genul acesta, în care companiile au retras medicamentele de pe piață ca să pună presiune asupra Guvernului să modifice legea, deci nu e exclus că așa ceva se întâmplă. O să analizăm”, a adăugat Virgil Popescu.

Consiliul Concurenței suspectează că anumiți furnizori de electricitate ar fi blocat sau ar fi îngreunat transferul unor clienți la alți furnizori, a precizat oficialul. Totodată, instituția a aplicat amenzi de 10 milioane de euro în sectorul gazelor.

„În momentul de față, avem o investigație în care suspectăm că unii furnizori de electricitate au blocat sau au îngreunat transferul clienților lor la alți furnizori, deci aici avem o investigație pe zona furnizorilor de electricitate, iar la gaze am aplicat amenzi de 10 milioane de euro legat de prețul și de procedurile conectărilor la rețele. Să știți că și la ANRE amenda în sine nu e mare, dar ANRE, ca ANPC, au o pârghie foarte importantă că pot să te scoată de pe piață. ANRE poate să îți retragă licența de furnizor, moment în care nu mai poți să îți desfășori activitatea, deci nu e fără dinți nici ANRE. Amenda n-o fi mare, dar este o bâtă mare la ANRE și la această bâtă companiile trebuie să fie atente”, a mai spus Bogdan Chirițoiu,  vineri, pe B1 TV, la „Bună, România!”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare