sursa foto:  hunedoaralibera.ro

Șoferii primesc noi amenzi! Modificările din Codul Rutier intră în vigoare începând cu luna martie

Începând cu luna martie, șoferii vor primi mai multe amenzi, după ce s-au făcut mai multe schimbări la Codul rutier.

Aşadar, din 2 martie 2023, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare Regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi în mai multe situaţii: dacă şoferul nu şi-a preschimbat permisul sau talonului auto ori nu şi-a radiat vehiculul deținut în termenul legal.

De asemenea, conducătorii auto vor mai putea fi sancţionaţi şi pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate, potrivit unei ordonanțe oficializate pe 31 ianuarie 2022.

În plus, deținătorii de mașini vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.

Una dintre cele mai importante schimbări stabilite prin OG 11/2023, la Codul rutier, este abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții.

Prin ordonanță se reglementează, în mod expres, la nivelul legislației primare, posibilitatea și situațiile în care autoritățile competente să elibereze permise de conducere și certificate de înmatriculare pot elibera dovezi înlocuitoare ale acestor documente.

Totodată, Codul rutier va stabili clar că, până la eliberarea permisului de conducere, în cazul pierderii, furtului, deteriorării actului sau schimbării numelui titularului acestuia, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia (valabilă maximum 30 de zile).

De asemenea, se reglementează competența Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de a elibera permise de conducere internaționale și este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere și în ceea ce privește proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului, potrivit avocatnet.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare