sursa foto:  snppc.ro

Solicitarea făcută de polițiști, prin intermediul Bugetul.ro, ar putea fi aplicată de autorități! Și persoanele vaccinate ar putea fi testate la graniță

În luna octombrie, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Marius Ionescu, a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că un număr semnificativ din decesele apărute în urma creșterii cazurilor de COVID-19 ar fi putut fi evitat. Cum? Atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate să fie testate la intrarea în țară.

Acum, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Departamentul pentru Situații de Urgență, instituție condusă de secretarul de stat Raed Arafat, au anunțat că e posibil ca și persoanele vaccinate să fie nevoite să prezinte un test la frontieră.

Vezi și EXCLUSIV Polițiștii fac acuzații grave: Decesele cauzate de Covid puteau fi evitate! Și vaccinații, și nevaccinații trebuiau testați la frontieră

Ce a declarat, pentru Bugetul.ro, Marius Ionescu, președintele SNPPC, în luna octombrie: „La frontieră, toată lumea trebuia testată. Indiferent că ai trecut prin boală, că n-ai trecut prin ea, că ești vaccinat, că nu ești vaccinat, toată lumea trebuia testată la frontieră”

„Noi nu avem o problemă cu purtarea măștii de protecție în spațiul public, în zonele aglomerate, subliniez lucrul ăsta. Pentru că i-am și transmis ministrului de Interne și văd că domnia sa a modificat acel ordin, pentru că este aberant să porți masca de protecție dacă desfășori activități individuale, adică dacă tu mergi pe stradă și ești singur. Și iar, am mai spus-o, măsurile astea, care sunt la ora actuală, sunt depășite, pentru că nu s-a început cu un lucru elementar: cu testarea la frontieră. (…) Sunt sute de mii de români – și îmi asum ceea ce spun – care au mers în septembrie în străinătate, pentru că au fost prețurile care au fost pe litoralul românesc, unde toată vara ați văzut că n-au fost probleme. Și toată lumea care nu și-a permis sau care a dorit condiții mai bune a mers, în septembrie, în Grecia, în Turcia, în Spania, în țări care erau pe galben sau pe roșu. Eh, aceste persoane, că erau vaccinate sau că mai știu eu ce hârtii prezentau pe la frontieră, au fost lăsate libere să vină să transmită Covid-ul.

Pentru că este demonstrat și este un adevăr, poți să fii vaccinat și să transmiți Covid-ul. Dacă atunci se făcea așa cum am propus noi și nu o dată, și nu acuma, ci de un an jumate, de când este Covid-ul: Domnilor guvernanți, testați toată populația care intră în România, test PCR, stă acasă 24 de ore. Circulă în momentul în care primește de la DSP OK-ul că nu-i pune în pericol pe ceilalți oameni. Dacă se întâmpla lucrul ăsta, nu se ajungea aici. De la asta trebuia plecat: de la testarea PCR la frontieră. Este dreptul oricui… și al meu, Marius Ionescu, să merg în străinătate să-mi fac concediul sau să mă plimb. Indiferent că sunt vaccinat sau nu sunt vaccinat, în momentul în care vin la frontieră, pentru că trebuie să am grijă de ceilalți cetățeni români care au dreptul să trăiască liber și să nu se ajungă la nebunia de acuma, trebuia să fiu testat, să stau acasă, ca un om responsabil, până când primeam OK-ul că eu pot să circul liber pe stradă și nu ajungeam la această nebunie, la numărul ăsta de morți. Ceea ce se întâmplă la ora actuală se întâmplă și pentru faptul că nu s-a făcut așa ceva.

La frontieră, toată lumea trebuia testată. Indiferent că ai trecut prin boală, că n-ai trecut prin ea, că ești vaccinat, că nu ești vaccinat, toată lumea trebuia testată la frontieră”,a afirmat, pentru Bugetul.ro, șeful SNPPC.

Alexandru Rafila: „Sunt indicii că şi persoane vaccinate se pot îmbolnăvi cu mai mare sau mai mică uşurinţă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, vineri, că ar putea fi introdusă testarea la frontieră pentru toate persoanele care intră în țară, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu.

În primul rând, să facem un disclaimer. Am citit şi eu în presă că au fost discuţii aprige la Guvern, în care a fost implicat şi domnul Grindeanu, dânsul chiar nu a avut niciun fel de opinie referitoare la acest subiect, pentru că nu îl stăpâneşte. Deci, nu a existat niciun fel de dezbatere în contradictoriu. Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului european de control al bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spaţiul UE cu un test PCR, în aşa fel încât să reducă riscul transmiterii acestei tulpini. Acum, este importantă şi aplicabilitatea unei măsuri, pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregăteşti din punct de vedere logistic – şi vă dau un exemplu: dacă în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, şi nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienţii care vin din zona roşie ar trebui să se testeze în ziua a 8-a ca să iasă din carantină -, nu poţi să faci acest lucru dacă discuţi şi de prelevarea probei de la domiciliul pacientului. Trebuie găsită o soluţie care să fie convenabilă din punctul de vedere al protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată fi şi aplicată”, a afirmat Rafila.

Am discutat, şi domnul prim-ministru s-a implicat direct în această discuţie, cum putem noi să adoptăm nişte măsuri în consonanţă cu ceea ce se întâmplă în spaţiul UE ca să putem să limităm sau să întârziem răspândirea noii tulpini Omicron, că mai devreme sau mai târziu sigur ea va începe să circule şi în România, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări ale UE. (…) Poziţia mea este să găsim o soluţie care să fie aplicabilă şi dacă există ţări din care riscul de transmitere către România este mai mare, să găsim o soluţie, pentru alte categorii de ţări – o altă soluţie”, a explicat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a spus că vor fi luate informaţii suplimentare şi din alte ţări europene, iar Ministerul de Externe face o evaluare pentru a vedea ce măsuri au fost luate în alte state, în aşa fel încât să poată fi utilizat un model care să poată fi aplicat şi în România, scrie Agerpres.

Este vorba, în primul rând, despre testarea sau necesitatea unui document care să ateste că o persoană a fost testată într-un interval de 48 de ore înainte de intrarea în România. Dar trebuie să vedem căror categorii de persoane şi din ce ţări vin aceste persoane”, a arătat Rafila.

Întrebat dacă ar putea fi testate şi persoanele vaccinate, Rafila a subliniat că deja sunt indicii că şi persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi.

Nu ştiu să vă spun. Este o preocupare apropo de persoanele vaccinate pentru că nu se cunoaşte legat de capacitatea neutralizantă a anticorpilor rezultaţi în urma vaccinului sau în urma bolii, pentru că deja sunt indicii că şi persoane vaccinate se pot îmbolnăvi cu mai mare sau mai mică uşurinţă. Atunci, lucrul acesta trebuie să-l înţelegem mai bine şi să găsim şi o soluţie aplicabilă în România”, a punctat Rafila.

Mesajul DSU:

PRECIZĂRI‼️
Ca urmare a informațiilor apărute referitor la prezentarea unui test negativ RT-PCR pentru toate persoanele care sosesc în țară, începând cu data de 5 decembrie 2021, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

În data de 2 decembrie 2021, având in vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum și posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, Institutul Național de Sănătate Publică a trimis către Departamentul pentru Situații de Urgență și către Ministerul Sănătății o adresă prin care propune ca “intrarea pe teritoriul național sa se facã doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii”.

Dată fiind această propunere venită din partea INSP, Departamentul pentru Situații de Urgență a urmărit de o manieră prioritară ca acest aspect să fie discutat în cadrul ședinței CNSU de astăzi, venind de asemenea cu un proiect de hotărâre, elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP.

Pentru corecta informare a opiniei publice, suntem nevoiți să reiterăm încă o dată faptul că Departamentul pentru Situații de Urgență, conform competențelor instituționale, încă de la debutul pandemiei de COVID-19 a elaborat direcții de acțiune, în baza propunerilor venite din partea specialiștilor de sănătate publică, care mai apoi au fost discutate și implementate sau nu, în cadrul forului superior, respectiv, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Referitor la informațiile venite “pe surse” privind “disensiunile” care ar fi avut loc în cadrul ședinței de guvern de astăzi, precizăm că ele sunt departe de a fi adevărate iar în urma prezentării propunerii inițiale avizate de către specialiști, detaliată anterior, la nivelul Guvernului, în urma discuțiilor care au avut loc, s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență, vineri.

Vezi și

EXCLUSIV Kaufland elimină culoarul pentru nevaccinați

Informații esențiale pentru proprietarii de mașini! Cum își pot recupera aceste sume de bani de la stat după vânzarea autovehiculului

Situație dură pentru milioane de români: Vor plăti dublu pentru aceste facturi! De când vor veni primele majorări

Polițiștii cer ridicarea restricțiilor anti-Covid și anularea Certificatului Verde: ‘Acum aproape toate județele sunt în scenariul verde’

Fostul consilier al lui Vlad Voiculescu, mesaj împotriva lui Klaus Iohannis, la parada de Ziua Națională: ‘Iliescu a chemat minerii/Iohannis a chemat PSD-ul’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare