sursa foto:  abc.net.au

Stabilitatea economiei americane se află sub semnul întrebării. Joe Biden a promulgat legea prin care SUA evită intrarea în incapacitate de plată a datoriei

Stabilitatea economiei americane se află sub semnul întrebării. Casa Albă a anunțat că după săptămâni de confruntări politice cu republicanii, preşedintele democrat american, Joe Biden, a promulgat sâmbătă legea care înlătură riscul intrării SUA în incapacitate de plată.

 

Congresul american a adoptat săptămâna această actul normativ care permite suspendarea până în ianuarie 2025 (până imediat după alegerile prezidenţiale) a plafonului datoriei SUA, ce era stabilit la 31.400 de miliarde de dolari, transmite AFP.

În negocierile cu republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, democraţii au acceptat în schimb anumite obiective bugetare. În final, fiecare tabără îşi revendică victoria, republicanii că au obţinut îngheţarea unor cheltuieli, iar democraţii că au reuşit menţinerea celei mai mari părţi a programelor sociale şi a marilor proiecte de investiţii, precum şi a cheltuielilor militare, inclusiv cele destinate susţinerii Ucrainei.

Preşedintele Biden le-a mulţumit responsabililor Congresului, inclusiv liderului republican din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, pentru „colaborarea” lor în obţinerea acestui compromis, care a evitat o situaţie „catastrofică” pentru SUA.

McCarthy este în schimb criticat de tabăra republicană radicală din jurul fostului preşedinte Donald Trump, care – la fel ca Joe Biden – aspiră să obţină un nou mandat prezidenţial la alegerile de anul viitor şi consideră că liderul republican din Cameră le-a făcut prea multe concesii democraţilor, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare