sursa foto:  playtech.ro

Toți șoferii sunt vizați! Greșeala minoră care îți poate aduce sute de lei amendă în această perioadă

Vești extrem de importante pentru toți șoferii din România! Potrivit Codului Rutier, conducătorii auto sunt obligați să își echipeze mașinile corespunzător pentru condițiile de drum, mai ales în sezonul rece. Poliția poate să aplice amenzi, chiar dacă cauciucurile de iarnă și lanțuri se află pe mașină.

 

Autocamioanele care transportă marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mar ede 3,5 tone, dar și autoturismele cu mai mult de nouă locuri, trebuie să fie dotate cu roți de iarnă pe roțile axei/axelor, precum să fie și prevăzte cu lanțuri.

Mare atenție, șoferi!

Totuși, șoferii ar trebui să știe că este important ca mașinile să nu fie dotate doar cu cauciucuri de iarnă. Mai mult, anvelopele nu trebuie să prezinte uzură, altfel șoferii riscă o amendă de până la 725 de lei. În ceea ce privește uzura cauciucurilor, legea prevede și un maxim.

Potrivit legii, uzura maximă admisă trebuie să nu depășească 1,6 mm, în timp ce limita de siguranță pentru cauciucurile de vară este de 2 mm, iar pentru cele de iarnă de 4 mm. Șoferii care vor fi prinși în trafic că nu respectă aceste prevederi legale, vor fi penalizați cu 4-5 puncte de amendă. În afara acesteia, conducătorii auto vor primi și o amendă contravențională de până la 725 de lei, riscând totodată să rămână fără certificatul de înmatriculare.

“Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: – conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”, se arată în lege.

Capcana în care cad șoferii pe timpul iernii

O amendă și mai mare vor primi șoferii care nu au mașina echipată cu anvelope de iarnă, aceasta fiind cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei, la care se adaugă o sancțiune suplimentară de reținere a certificatului de înmatriculare.

Cauciucurile de iarnă au inscripționate literele M și S, fiind prezenta în forma MS, M&S, M.S. sau M+S pe lateralele acestora.  Anvelopele de tip „all seasons” nu intră în această categorie, cu atât mai mult că nu sunt recomandate țărilor cu aceeași climă ca cea din România.

Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all seasons nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, potrivit Registrului Auto Român, conform playtech.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare