sursa foto:  realitatea.net

Traian Băsescu cere anulare imediată! Sute de mii de români sunt vizați

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, cere măsuri imediate. Sute de mii de români sunt vizați.

Concret, în Parlamentul European, Traian Băsescu a cerut anularea imediată a articolelor din legea educaţiei din Ucraina, care interzic predarea în limba minorităţilor.

În Ucraina trăiesc peste o jumătate de milion de vorbitori de limba română.

„Săptămâna aceasta în Parlamentul European a fost prezentată situaţia din Ukraina . Cu această ocazie am avut o intervenţie legată de drepturile minorităţii române de a învăţa în limba maternă;
Interpelare adresatâ Comisiei Europenme :
„Deşi minorităţile din Ucraina şi-au pus speranţe în promisiunile electorale ale Președintelui Zelenski, potrivit noului ministrului al educației din Ucraina, Hanna Novosad, citez, ”școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023” vor trece la predarea în limba ucraineană.
Fac precizarea că, în Cernăuți, Odesa și Transcarpatia trăiesc peste o jumătate de milion de vorbitori de limbă română.
Kievul trebuie să înţeleagă faptul că minorităţile de pe teritoriul Ucrainei, fie că sunt etnici români, maghiari sau ruşi au dreptul să-şi păstreze limba, obiceiurile şi cultura, prin aceasta contribuind la îmbogăţirea patrimoniului de valori culturale ale Ucrainei.
Soluţia pentru încetarea acestui contencios social între minorităţile de pe teritoriul Ucrainei şi puterea politică de la Kiev, este anularea imediată a articolelor din legea educaţiei care interzic predarea în limba minorităţilor.
Acest acțiune este cu atât mai mult necesară cu cât măsura legislativă a antrenat şi nemulţumirea îndreptățită a statelor vecine Ucrainei”.”, spune Traian Băsescu.

Vezi și

Vești pentru toți românii! Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile după ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a trecut

Prima lovitură! Cine e parlamentarul USR care nu va vota moțiunea de cenzură și ce avere are

Lovitură uriașă pentru o cunoscută bancă din România! Amenda colosală pe care o are de plătit

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare