Traian Băsescu iese la rampă: ‘Bugetarii ar trebui să fie mai reținuți, nu se justifică protestele lor dacă privim cheltuielile cu bugetarii’

Președintele Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a declarat faptul că bugetarii nu sunt îndreptățiți să protesteze pentru măriri salariale în condițiile în care veniturile lor sunt semnificativ mai mari decât cele din mediul privat.

 

Traian Băsescu a vorbit la Realitatea PLUS și a făcut o comparație între criza majora prin care a trecut România sub conducerea sa, când a fost nevoit să reducă anvelopa salarială bugetară cu 25%, și criza sanitară prin care trece România acum, criză care afectează și latura economică.

„Diferența între cele două crize e uriașă. Atunci era o criză de bani pe toată piață. Împrumutăm cu 8-9-10% dobânda. În momentul de față sunt bani pe piață, nu este o criză de lipsa de bani pe piață, problema e generată de criză din sănătate care a afectat producția, în principal.

Avem deficite structurale majore, am încheiat anul cu un deficit de 10%, ceea ce înseamnă un deficit major, plus deficitul major în comerțul exterior. Importăm cu vreo 12 miliarde mai mult decât exportăm, ceea ce afectează balanță comerțului exterior”, a explicat Traian Băsescu.

Mai mult, Traian Băsescu a venit cu cifre concrete, comparative între salariile medii ale bugetarilor față de cele din mediul privat.

„Bugetarii ar trebui să fie mai reținuți, nu se justifică protestele lor dacă privim cheltuielile cu bugetarii.

Salariu mediu net al bugetarilor este de 5050 de lei, nu brutul, salariul mediu net, comparativ cu salariul mediu în industrie care este 3113 lei. Cei care produc, încasează puțîn peste jumătate față de cei care nu produc, ceea ce înseamnă o răsturnare.

Costurile cu salariile bugetarilor reprezintă 27% din bugetul de stat. Acestea sunt calcule la luna noiembrie 2020, nu au apărut încă socotelile pe decembrie, când s-a dat și al 13-lea salariu. Bugetarii ar trebui să stea puțîn mai liniștiți și mai decenți.

3 milioane de salariați din economia reală susțîn 6 milioane de pensionari și un milion trei sute de mii de bugetari. Nu se poate, e bietul om din producție, din economia reală, e sfrijit și un colos se așază în spatele lui”, a mai spus Băsescu, conform realitatea.net.

Citește și:

Doctorul Răzvan Constantinescu, jignit la magazin: ‘Nu-l serviți pe boul ăsta dacă nu are mască! Și mai e și medic!’

Kaufland provoacă un cutremur în piața supermarketurilor! A început marea vaccinare a angajaților

SURSE Operațiunea ‘Asaltul Lupilor Tineri’! Ce a reprezentat, în realitate, atacul lui Rareș Bogdan la Ludovic Orban

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare