sursa foto:  denverpost.com

UE ar putea evita recesiunea! Activitatea economică în zona euro a accelerat neașteptat luna aceasta

Potrivit datelor preliminare publicate de S&P Global, activitatea economică în zona euro a accelerat neaşteptat luna aceasta, consumatorii majorând cheltuielile cu serviciile, dar cererea slabă pentru bunuri industriale adânceşte declinul din unităţile de producţie.

 

Datele de vineri se adaugă dovezilor că zona euro va evita recesiunea şi, cel puţin pe termen scurt, economia regiunii rezistă turbulenţelor, ceea ce ar putea determina BCE să continue înăsprirea politicii monetare. Dar încrederea rămâne fragilă, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele două săptămâni, care au readus în memorie criza financiară globală din 2008, transmite Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 54,1 puncte în martie, de la 52 puncte luna precedentă, analiştii estimând un nivel de 51,9 puncte. Este cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.

Economia a crescut în primul trimestru din 2023”

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Datele solide PMI pentru martie ne dau siguranţa că economia a crescut în primul trimestru din 2023, iar situaţia de pe piaţa forţei de muncă şi presiunea preţurilor rămân extrem de puternice”, a apreciat Franziska Palmas, de la Capital Economics.

Datele S&P Global indică o creştere cu 0,3% a economiei zonei euro în primul trimestru din 2023, cu un avans de 0,5% în martie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters indicau un declin de 0,1% în primele trei luni din acest an.

Pentru prima dată din iunie, firmele nu au putut finaliza toate comenzile, datorită cererii ridicate. Creşterea în Germania s-a extins pentru a doua lună consecutiv, în urma redresării serviciilor, care au compensat declinul producţiei industriale. O evoluţie similară se înregistrează şi în Franţa.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat la 55,6 puncte în martie, de la 52,7 puncte luna precedentă, analiştii estimând un nivel de 52,5 puncte

Pentru a face faţă creşterii activităţii, firmele au făcut angajări, înregistrându-se cel mai rapid ritm din mai 2022. Indicele privind forţa de muncă a urcat la 54,3 puncte în martie, de la 51,9 puncte luna precedentă.

Dar indicele privind activitatea fabricilor a scăzut la 47,1 puncte în martie, de la 48,5.

„Creşterea rămâne dezechilibrată, deoarece producţia industrială şi noile comenzi sunt în scădere, în timp ce sectorul serviciilor s-a redresat semnificativ”, a apreciat Paolo Grignani de la Oxford Economics.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare