sursa foto:  Pexels.com

UE elimină și pentru România aceste comisioane. Vestea care-i vizează pe clienții băncilor din uniune

Luni, 26 februarie 2024, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o serie de noi reguli ce vizează transferurile bancare. Astfel, clienții băncilor vor putea să transfere bani în doar câteva secunde și vor fi scutiți de anumite comisioane. 

În prezent, transferurile între bănci din UE se realizează într-o zi lucrătoare sau chiar mai mult, ajungând până la 3 zile dacă este weekend, doar în timpul programului. În plus, pentru transferurile expres se percepe o taxă suplimentară. Regulile adoptate luni de către Consiliul Uniunii Europene vor schimba aceste practici.

(VEZI ȘI: Ordinul UE care seamănă panică în România. Companiile din țara noastră riscă să piardă sume uriașe dacă fac aceste greșeli)

UE schimbă regulile pentru transferurile bancare

Conform noilor reguli adoptate de Consiliul Uniunii Europene, transferul banilor între două bănci diferite nu va mai dura ore sau zile, ci doar câteva secunde. Astfel, plățile în moneda euro se vor face instant și vor fi disponibile non-stop, inclusiv în afara programului de lucru. În plus, noul regulament va permite clienților să transfere euro în 10 secunde, oricând, nu numai în aceeași țară, ci și în alt stat membru al UE.

„Trecerea de la transferurile de „a doua zi” la transferurile de „10 secunde” este seismică și comparabilă cu trecerea de la poștă la e-mail”, a declarat Mairead McGuinness, inițiatorul proiectului.

Mai mult, băncilor nu li se va mai permite să perceapă comisioane suplimentare pentru transferurile imediate sau în timp real. Totodată, noile reglementări impun furnizorilor să verifice dacă IBAN-ul și numele destinatarului transferului rapid se potrivesc. Astfel, consumatorii vor ști că nu există nicio eroare în datele transferului și nici nu sunt victime ale unei fraude.

Potrivit t-online.de, noul regulament va intra în vigoare cel mai probabil în toamna anului 2025 și se va aplica mai întâi pentru transferurile în euro, iar din 2028 se va aplica și celor în monedele naționale.

Beneficiile noului regulament

Consiliul Uniunii Europene a emis un comunicat oficial în care a subliniat impactul pe care îl va avea noul regulament ce vizează transferurile bancare din statele membre.

„Noile norme vor îmbunătăți autonomia strategică a sectorului economic și financiar european, deoarece vor contribui la reducerea oricărei dependențe excesive de instituții și infrastructuri financiare din țări terțe. Îmbunătățirea posibilităților de mobilizare a fluxurilor de numerar va aduce beneficii cetățenilor și întreprinderilor și va permite servicii inovatoare cu valoare adăugată.

Prestatorii de servicii de plată precum băncile, care oferă transferuri în euro, vor avea, de asemenea, obligația de a oferi serviciul de trimitere și de primire a plăților instant în euro. Eventualele comisioane care se aplică nu trebuie să fie mai mari decât cele care se aplică pentru transferurile standard”, se arată în comunicatul emis de UE.

(NU RATA: 2025, anul în care România se schimbă din temelii la nivel fiscal. Anunțul făcut de ministrul Marcel Boloș despre viitoarea „revoluție”)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare