sursa foto:  Pixabay

Lovitură primită de această categorie de români! Guvernul introduce taxa pe soare

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) a transmis că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vrea să introducă taxa pe soare.

APCE a transmis printr-un comunicat de presă că în ciuda asigurărilor din partea Guvernului, că nu va introduce așa numita „taxă pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Potrivit asociației, pentru a obține certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranțe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului, în unele cazuri acest contor fiind deja instalat. Potrivit sursei citate, prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informați de rolul acestui contor pe autoconsum.

„De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul și ANRE nu intenționează să aplice “taxa pe soare”? Aceasta este o acțiune cu premeditare în care sunt implicate mai multe instituții ale statului. Guvernul a creat cadrul legal iar ANRE a început să pregătească infrastructura. În toată această perioadă au negat cu vehemență intenția de a introduce o astfel de taxă. Instalarea acestor cutii suplimentare este o dovadă a intenției Guvernului și ANRE de a introduce această taxă absurdă”, se menţionează în comunicat.

Vezi și: Toți românii cu datorii la bănci trebuie să știe asta! Apare o nouă taxă, care le-ar putea face viața și mai grea!

Taxa pe soare, introdusă începând din 2026

Asociația menționează că, în declarațiile oficiale, reprezentanții Guvernului și ANRE au încercat să acrediteze ideea că taxa pe soare poate fi aplicată doar începând cu 2026 dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România. Potrivit APCE, această afirmație este falsă deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanțare (Casa Verde, Electric UP etc) și cei care au peste 30 KW pot fi taxați în orice moment printr-un ordin ANRE.

Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acțiune agresivă și nejustificată față de prosumatori, mai spun reprezentanții asociației, care subliniază faptul că nu este normal să se taxeze autoconsumul astăzi sau în 2026 indiferent de puterea instalată.

„O altă temă falsă promovată de autorități a fost aceea că introducerea “taxei pe soare” este o obligație a României de a transpune o directivă europeană. Menționăm că A.P.C.E. a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene legat de această obligativitate. Răspunsul a fost clar și fără echivoc: România nu este obligată să transpună în legislația națională articolul care face referire la taxa pe soare”, se mai precizează în comunicat

Vezi și: Schimbare majoră pentru șoferi, anunțată de RAR! O nouă taxă le va fi impusă de autoritățile din România, pentru obținerea certificatului

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare