sursa foto:  Pexels

Schimbare majoră pentru șoferi, anunțată de RAR! O nouă taxă le va fi impusă de autoritățile din România, pentru obținerea certificatului

Schimbare la RAR! Pe data de 8 februarie, Registrul Auto Român a transmis faptul că șoferii vor avea nevoie și de un nou certificat. Cei care vor vrea să-și vândă mașina vor fi nevoiți să aibă un certificat nou, care va costa 50 de lei. 

Potrivit informațiilor transmise de către RAR, la vânzarea mașinii, va fi emis și un certificat „RAR Auto Pass”. Conform legii 142 din 2023 și OMTI din 2024, documentul va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului și istoricul de accidentare. Costul său va fi de aproximativ 50 de lei.

Cel târziu la finalul lunii mai, va fi creată și aplicația RAR AUTO PASS, unde vor fi disponibile toate informațiile despre service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții, limitatoare de viteză, producători de mașini.

„Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minimum 6 luni. Prin urmare începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto Pass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacţiei.

În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul maşinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data şi natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare şi direcţie, precum si tipul intervenţiei pe vehicul (întreţinere, reparaţie, actualizare de soft etc.,). În situaţia puţin probabilă în care, în momentul interogării aplicaţiei, nu este găsită nicio informaţie despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare”, a transmis RAR.

CITEȘTE ȘI: Amendă de până la 25.000 de lei pentru șoferii români care fac acest gest! Prevederea clară din Noul Cod Rutier a intrat în vigoare în 2024

Cum vor obține șoferii noul document RAR

Certificatul RAR care va costa 50 de lei are rolul de a-i asigura pe șoferii din România că vor cumpăra mașini care nu au probleme și nereguli. Pe de altă parte, pentru a obține documentul, nu este nevoie de deplasare.

„RAR Auto Pass este esenţial pentru toate persoanele care vor să se asigure, înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiţia şi mai ales că maşina nu are probleme de natură să pună în pericol viaţa cuiva sau siguranţa în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca prin activitatile pe care le desfăşoară, Registrul Auto Român să întărească ideea conştientizării importanţei unui vehicul cu grad sporit de siguranţă”, a declarat Mihai Alecu, director general al Registrului Auto Român.

CITEȘTE ȘI: Interdicție UE pentru România și statele din uniune în privința permiselor auto suspendate. Șoferii nu mai au voie să conducă nicăieri

TAGS

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare