sursa foto:  Black News

Un român a avut câștig de cauză în fața Curții Supreme din SUA! Acesta a scăpat de o amendă a Fiscului în valoare de 2,72 milioane de dolari

Omul de afaceri româno-american, Alexandru Bittner, a reușit să anuleze o amendă de 2,72 milioane de dolari pe care Fiscul american o aplicase, pentru că nu a depus rapoarte care să-i dezvăluie conturile bancare din străinătate, Curtea Supremă a Statelor Unite, dându-i câștig de cauza în acest sens.

 

 

Într-o hotărâre luată la limită, cu 5 voturi pentru şi 4 împotrivă, judecătorii Curţii Supreme a SUA i-au dat dreptate lui Alexandru Bittner, care are dublă cetăţenie, română şi americană, şi care a susţinut că sancţiunea maximă pe care ar fi trebuit să o suporte pentru depunerea cu întârziere a acestor rapoarte, în conformitate cu Legea privind secretul bancar, ar fi trebuit să fie de doar 50.000 de dolari.

Legea respectivă are ca scop combaterea spălării banilor şi a evaziunii fiscale, cerând cetăţenilor şi rezidenţilor americani să depună rapoarte care să dezvăluie conturile lor bancare din străinătate. Încălcările neintenţionate ale legii sunt supuse unei sancţiuni maxime de 10.000 de dolari pentru fiecare încălcare.

Alexandru Bittner a susţinut că a aflat de cerinţa de a depune aşa-numitele rapoarte FBAR abia după ce s-a întors din România în Statele Unite, în 2011, şi a depus ulterior cinci rapoarte anuale care acoperă anii 2007-2011.

Întrebarea era dacă încălcările sunt evaluate pe baza numărului de rapoarte FBAR pe care un contribuabil trebuia să le depună sau pe baza numărului de conturi bancare străine pe care trebuia să le dezvăluie în aceste rapoarte.

Fiscul a susţinut că Bittner a încălcat legea de 272 de ori, pe baza numărului de conturi care au fost enumerate în rapoartele sale tardive pe parcursul a cinci ani.

Bittner a declarat că ar trebui să fie sancţionat pentru doar cinci încălcări, reflectând numărul de rapoarte pe care nu le-a depus, în care nu a dezvăluit 16 milioane de dolari pe care îi împărţise în peste 50 de conturi bancare din România, Elveţia şi Liechtenstein.

Iniţial, Curtea de Apel a celui de-al Cincilea Circuit al SUA, cu sediul în New Orleans, a fost de acord cu interpretarea legii în favoarea guvernului, astfel că Bittner a sesizat Curtea Supremă.

Daniel Geyser, avocatul lui Bittner de la Haynes and Boone, a declarat marţi că hotărârea Curţii Supreme „calibrează în mod corect puterea discreţionară a IRS (Fiscul american) şi limitează excesul agenţiei”.

Părerile contrare ale judecătorilor, notează Reuters, au venit dinspre toate liniile ideologice ale curţii, judecătorii conservatori Amy Coney Barrett şi Clarence Thomas alăturându-se judecătorilor liberali Sonia Sotomayor şi Elena Kagan.

Alexandru Bittner a emigrat în SUA în 1982, obţinând cetăţenia americană. În anii 1990, el s-a întors în România pentru a investi aici. Considerat un apropiat al fostului premier Adrian Năstase, el a făcut afaceri în România până în 2011, acumulând o avere estimată la peste 70 de milioane de dolari, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare