sursa foto:  Twitter

Un spion sârb, prins de SRI că desfășura activități de spionaj pentru Rusia în România, a fost prezent la Moscova, la discursul delirant al lui Vladimir Putin

Un spion sârb, expulzat din România pentru activități de spionaj, a asistat, ieri, la Moscova, la discursul delirant al lui Vladimir Putin.

Este vorba despre Bratislav Zivkovic, declarat indezirabil în România, pentru o perioadă de 15 ani.

Zivkovic este liderul unui grupări paramilitare sârbe, care a luptat sub steagul Rusiei în estul Ucrainei, la invazia din Donbas, în 2014.

În noiembrie 2017, Curtea de Apel București (CAB) a decis ca Zivkovic să fie expulzat pentru 15 ani din România, din considerente de securitate națională.

Bratislav Zivkovic a fost supravegheat, la vremea respectivă, de către Direcția de Contraspionaj a Serviciului Român de Informații. Astfel, SRI a stabilit că prezența lui Zivkovic pe teritoriul României reprezintă un risc de securitate națională, sesizând Ministerul Public.

Ce a transmis SRI în noiembrie 2017

La data de 14.11.2017, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a numitului ZIVKOVIC BRATISLAV (cetăţean sârb, născut la data de 12.11.1975).

ZIVKOVIC BRATISLAV este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”. Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.

În perioada 2014-2015, cetățeanul sârb ZIVKOVIC BRATISLAV a participat de partea separatiştilor pro-ruşi (alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei) la conflictul din Ucraina.

În cursul anului 2017, ZIVKOVIC BRATISLAV s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

ZIVKOVIC a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României.

ZIVKOVIC BRATISLAV a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice. 

Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj. 

Măsurile specifice întreprinse de către Direcţia Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională.

Cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate.

Evaluarea SRI arată că prezenţa lui ZIVKOVIC BRATISLAV pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil.

În calitate de autoritate naţională pe profil contraspionaj, SRI a avut ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări la adresa cetățenilor României şi a cooperat în acest caz cu instituţii interne (Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, respectiv cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti), precum şi cu partenerii noștri externi”, a precizat Serviciul Român de Informații.

Cetățean sârb, declarat indezirabil pentru 15 ani

Cetățean sârb, declarat indezirabil pentru 15 ani

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare