sursa foto:  antena3.ro

Unde a lucrat Ion Bârgău, fostul coleg al lui Traian Băsescu, turnat la Securitate – Cum i-a fost afectată cariera

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) l-a acționat în instanță Traian Băsescu, cerându-le magistraților să constate calitatatea colaborator al Securităţii a fostului șef de stat, după ce au fost descoperite două note informative pe care fostul președinte al României le-ar fi dat sub numele conspirativ de „Petrov”.

Una dintre aceste note se referă la elevul, pe atunci, Ion Bârgău. Într-un intervu acordat site-ului dela0.ro, Bârgău a avut o ieșire dură la adresa lui Băsescu.

„De ce scria așa ceva? Asta vă întreb și eu pe dumneavoastră!”, a spus Ion Bârgău când a fost chestionat în legătură cu posibilele motive care l-ar fi putut împinge pe Traian Băsescu să îmbrace haina lui Petrov și să scrie note informative la Securitate. „Să nu credeți că Băsescu era vreun prost care nu putea termina facultatea fără Securitate”, a mai spus Bârgău. „O făcea din plăcere și ca să se vadă important într-o anumită zonă. <Uite, eu colaborez cu Securitatea>”, a continuat el. „Da, părea mea este că de aceea a făcut-o. Ca să pară important”, a conchis fostul coleg al lui Traian Băsescu.

Vezi și EXCLUSIV Dezastru pentru Florin Călinescu! Afacerea i s-a prăbușit

Bugetul.ro vă oferă astăzi detalii legate de cariera lui Ion Bârgău, cel despre care senatorul PMP a scris o notă informativă la Securitate.

După absolvirea Facultății de Navigație din cadrul Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, în anul 1976, Bârgău s-a angajat la NAVROM Constanța.

Între anii 1976-2005, conform CV-ului descoperit de Bugetul.ro, acesta a lucrat la NAVROM Constanța, ajungând să ocupe funcția de comandant de cursa lunga, precum și cu diverse companii de navigație străine: Sea Wind Maritime/ Grecia, Argo Coral Maritime/ Israel.

Din 2005, acesta s-a angajat la CERONAV Constanța – sucursala Galați, ca expert consultant I A. De altfel, pe site-ul companiei, Ion Bârgău încă figurează ca angajat al CERONAV, deși, conform sursei menționate mai sus, acesta s-a pensionat anul trecut.

Așadar, după cum se poate observa, cariera lui Bârgău Ion nu a fost afectată de nota informativă scrisă de „Petrov”, fapt precizat și de fostul președinte, într-o postare pe Facebook. 

Vezi și EXCLUSIV Dumitru Coarnă a răbufnit, după uciderea polițistului din Timiș! Motivul real pentru care ar trebui demisă Carmen Dan

„Despre campania de presă generată de decizia CNSAS
Constat că din dosarul întocmit de CNSAS şi înaintat CAB în vederea stabilirii calităţii de colaborator al securităţii ca poliţie politică, au fost distribuite documente către presă.
Parte din presă, în spiritul tradiţiei deja consacrate, încearcă să stabilească vinovăţia mea înainte ca instanţa de judecată să se pronunţe şi în speranţa că va reuşi să influenţeze verdictul instanţei prin crearea unei presiuni publice asupra judecătorilor.
Mai mult, aşa zise victime, neafectate în drepturile lor, sunt chemate să se manifeste pentru a veridiciza o campanie de denigrare greu de justificat .
Este adevărat că momentul campaniei de presă a fost bine ales de Antena 3, având în vedere că atacurile au fost declanşate în campania electorală şi continuate acum, în plin proces de negociere pentru configurarea structurii politice a Parlamentului European.
Cu speranţa că procesul aflat pe rolul CAB – Secţia de contencios administrativ şi fiscal se va desfăşura atât de repede cât legal este posibil şi având în vedere realitatea faptelor şi a legilor, exprim convingerea că mă voi bucura de un verdict favorabil în ciuda aprecierilor CNSAS pe care le consider forţate şi afectate de interese politice.
Consider că, în actuala structură, CNSAS a devenit o instituţie politizată, dispusă, pentru prima data de la înfiinţare, să se angreneze în jocuri politice”, a replicat Traian Băsescu.

Recent, Știripesurse.ro a prezentat integral notele pe care „Petrov” le-a dat la Securitate. Iat-o pe cea privitoarea la Bârgău Ion:

„Privește Lt. Gl. TUDOR S

în ziua de 05.05.1975

La Cabinetul ____

Nume: PETROV

0020/3990

05.05.1975

NOTA INFORMATIVĂ

Elevul Biugău Ionuț, din clasa 132c, deși dintr-o familie sănătoasă – tatăl său este ofițer, manifestă prin acțiunile sale și modul său de a gândi multă usurință și lipsă de maturitate.

Din discuțiile pe care le-am avut cu el, a rezultat că a venit la institutul de marină, în primul rând din dorința de a pleca din Iași, să fie departe de familie, iar în al doilea rând pentru că această meserie îi dă posibilitatea să obțină niște avantaje materiale într-un timp foarte scurt.

Tot din discuțiile pe care le-am purtat a rezultat că nu va sta în NAVROM nici pînă la terminarea contractului, urmând să-și găsească o altă ocupație, imediat ce va considera că veniturile ce le-a obținut de pe urma meseriei de marinar îi vor permite să se aranjeze” (înțelegând prin aceasta casă, mașină și obiectele necesare în casă, precum și haine).

De asemeni, nu este dispus să se căsătorească decât foarte târziu și cu o fată care să aibe o situație materială bună.

În vara anului 1973 și a anului 1974 a avut relații cu femei de cetățenie cehă dar nu știu dacă în momentul de față întreține aceste relații.

Petrov.

Nota se introduce la documentarea sa –

Se va urmări și preciza cauza neînțelegerii cu familia –

Se va lua legătura cu of. C.i. din Iași cum este —- tatăl

Se va discuta cu elevul asupra relației cu cetățeni străini – ———–”

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare