sursa foto:  Facebook

Unde se duc banii noștri? Cât pierde statul român pentru achizițiile militare externe

Viorel Manole, directorul executiv al Asociației Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL), a vorbit despre câți bani pleacă în afară, în urma achizițiilor militare externe, acest lucru defavorizând serios producătorii interni.

Acesta consideră că Români ar avea mai multe beneficii dacă ar achiziționa echipament militar produs în țară, menționând că există transparență în cazul achizițiilor interne, dar nu și pentru cele externe.

”Dacă România dă pe echipamente militare 10 milioane  de euro, achiziții de la extern, 10 milioane de euro se duc afară. Dacă sunt de 10 milioane achiziții de la intern, 4,7 milioane rămân prin CAS, CASS, impozit pe profit, TVA. Acești bani rămân în România. Putem fie să îi dăm la sănătate, fie să îi dăm la educație, fie să luăm alte echipamente și să dotăm Armata mai bine. Trebuie să fim extrem de echilibrați cu achizițiile militare”, a spus Viorel Manole, potrivit B1.

Vezi și Neașteptat! Unde va lucra fostul episcop de Huși și ce remunerație va primi pentru munca prestată

”Există directiva 81 europeană din 2009 care stabilește foarte clar cum se fac achizițiile de tehnică specială, de echipamente militare. (…) În ceea ce privește achizițiile din surse interne, trebuie să fie competiție, transparență, exact ce este în directiva 81, în schimb când ne ducem pe achizițiile de la extern, acolo tot timpul ne ducem direct în secțiunea a treia a directivei 81, secțiunea de excluderi. Nu se aplică directiva în anumite condiții, cum ar fi achiziția government to government. Se respectă directiva de către statul român pentru că tot timpul ne ducem acolo, dar numai la chestiile de la interne”, a mai explicat reprezentantul PATROMIL.

În context, acesta a mai arătat că România este singura țară care nu a beneficiat de offset când a achiziționat avioanele F16, cu toate că există companii în țară care pot asigura, de pildă, lucrări de mentenanță. Aerostar Bacău poate asigura mentenanța F16, dar statul român trimite avioanele în Portugalia, la OGMA, care este o companie cu capital brazilian, deci nici NATO, nici UE.

Vezi și Legea pensiilor va fi finalizată în aproximativ două săptămâni: De ce ar putea beneficia pensionarii

O nouă modificare a Codului Rutier aduce amenzi usturătoare: Ce trebuie să verfice șoferii înainte de a pleca la drum

Scandal de proporții! Un GIGANT de pe piața de retail este acuzat că ar fi vândut apă de la robinet în ultimii 10 ani

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare