Vasile Dîncu are dreptate în disputa cu Alina Gorghiu! Chiar l-a citat pe Emmanuel Macron! Iată ce spunea președintele Franței săptămâna trecută

Alina Gorghiu, senator PNL, l-a criticat pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, după ce acesta din urmă a afirmat că „trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”. În replică, Vasile Dîncu s-a apărat și i-a transmis Alinei Gorghiu că a citat, de fapt, din spusele președintelui Franței, Emmanuel Macron. Potrivit verificărilor efectuate de Bugetul.ro, ministrul Apărării are dreptate. Chiar l-a citat pe Macron. „Ceea ce ne trebuie să construim este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum deja 30 de ani”, a afirmat, la 19 ianuarie, Emmanuel Macron, conform Agerpres.

Ce a scris Alina Gorghiu astăzi, pe Facebook:

„Vasile Dîncu, înainte să își bea cafeaua (😵😵😵):
Trebuie sa revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”.

Răspunsul pe care i l-a dat Vasile Dîncu:

„Stimata Doamna Gorghiu, l-am citat pe presedintele Macron, el se referea la valorile ordinii internationale stabilite dupa caderea Cortinei de fier.
Daca ati incerca sa cititi si/sau sa citati corect ar fi in spiritul coalitiei pe care o sustineti si Dvs. S-a schimbat ceva?”.

Ce spunea Emmanuel Macron miercurea trecută, în Parlamentul European:

Emmanuel Macron a propus miercuri, 19 ianuarie 2022, în Parlamentul European de la Strasbourg, ca Europa să construiască „o nouă ordine de securitate” cu NATO în faţa Rusiei, şi a pledat pentru „un dialog franc şi exigent” cu Moscova, în pline tensiuni între Rusia şi Occident, relatează AFP, conform Agerpres.

„Securitatea continentului nostru este indivizibilă”, a afirmat Macron, citat de Reuters, subliniind că europenii trebuie să-şi definească propriile standarde de securitate şi „să ajungem într-o poziţie în care să ne asigurăm că ele sunt respectate”.

„Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre a finaliza o propunere europeană care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei”, a declarat Macron, prezentându-le eurodeputaţilor priorităţile Franţei pentru cele şase luni în care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare strategică a Europei noastre comune ca putere de pace şi de echilibru, îndeosebi în dialogul cu Rusia”, a adăugat liderul francez.

„Ceea ce ne trebuie să construim este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum deja 30 de ani”, a mai arătat Macron.

El a citat, printre aceste principii, „respingerea recurgerii la forţă, la ameninţare, la coerciţie; alegerea liberă pentru state să participe la organizaţiile, la alianţele, la aranjamentele de securitate pe care le doresc; inviolabilitatea frontierelor; integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă”.

„Vom continua cu Germania, în cadrul formatului Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina), să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina care rămâne faptul generator al tensiunilor actuale”, a mai afirmat preşedintele francez.

În faţa eurodeputaţilor, Macron a mai pledat pentru o nouă alianţă cu ţările africane şi a declarat că Franţa va organiza în acest sens un summit luna viitoare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare